BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,04
HABER /  DÜNYA

Vali Mutlu: Gezi Parkı’na gidebiliriz

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Gezi parkına gidebiliriz. Uygun bir zamanda görüşmeyi, ya da onların bizi ziyaret etmesini sağlayabilir...

Abone ol

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Gezi parkına gidebiliriz. Uygun bir zamanda görüşmeyi, ya da onların bizi ziyaret etmesini sağlayabiliriz” dedi.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim’de yaşananlarla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Taksim’de Atatürk Anıtı ve AKM üzerinde asılı pankart ve döviz kaldırılmasına yönelik bir çalışma yaptıklarını ifade eden Vali Mutlu, “Bu çalışmanın hedefi, sınırları, kapsamı doğrultusunda detaylı bir bilgi kamuoyu ile paylaşılmıştır. Kesinlikle Gezi Parkı ile ilgili orada bulunan insanlara gençlere yönelik herhangi bir müdahalenin olmayacağı, taksime yönelik herhangi bir yaklaşım içinde bulunmadığımızı ifade ettik. Bu çerçevede şu ana kadar gayretlerimizi yoğun şekilde sürdürdük. Gerek Atatürk Anıtı, gerek AKM etrafında bulunan materyaller toparlandı” dedi.

’’EMNİYET PERSONELİNE BAZI MÜNFERİT GRUPLAR SALDIRDI"
Temizlik çalışmasını yapan emniyet personeline bazı münferit grupların saldırdığını söyleyen Mutlu, “Bunlara gerekli müdahaleler yapıldı. Bu marjinal grupların şu an itibariyle amaçlamış oldukları daha büyük çapta çatışma yaratma ortamına fırsat verilmedi. Şu anda Taksim ve çevresinde sakin bir bekleyiş içinde kontrollü duruşumuzu muhafaza ediyoruz. Bu duruşumuzu sadece Atatürk Kültür Merkezimiz ve Atatürk Anıtımızın bu materyaller yeniden üzerine çıkılarak kuşatılması yönünde bekliyoruz. Bu bekleyişimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Özellikle kamuoyunun da bu konu ile ilgili beklenti ve dileklerini bu yönde olduğunu bilerek hareket etmekteyiz. AKP pek çok legal veya illegal kuruluşun adeta reklam panosu haline dönüşmüştür. Bu tablo milletimizin gönlünde fevkalade üzüntüye sebep vermekteydi. Bu görüntü İstanbul’un imajı açısından da ciddi bir sıkıntı yaratmaktaydı. Taksim Meydanı’ndaki bu görüntüyü normalleştirmek amacıyla yaptığımız çalışma tamamlanmıştır” diye konuştu.
Gezi Parkı’ndaki gençleri tutumlarından dolayı da teşekkür eden Vali Mutlu, “Gezi Parkı’nda kalan gençlerin bu çatışma ortamına çekilmesi için kışkırtıcı tahrik ve sözlere gençlerin itibar etmiyor olması, Taksim Meydanı’nda polisimizle çatışmaya giren gruplara prim vermemiş olmalarını anlamlı buluyoruz. Bu yaklaşım polisime yardımcı olan bu tutumları dikkatle takip ettiğimizi söylemiştim. Gezi Parkındaki gençlerimiz ve duyarlı yurttaşlarımızın bu duyarlılığı sürdürmesi önem arz etmektedir. Bundan sonraki tablonun İstanbul açısından daha rahatlatıcı bir süreç olacağını görmek mümkündür. Elbette bazı marjinal grupların bu tahriklerini sürdürme ihtimali yüksektir. Kullanmış oldukları sis bombaları, Molotoflar havai fişekler vasıtasıyla, özellikle polisin gaz kullandığı yönünde bir imaj yaratarak, polise direnişi örgütlemek amaçlı olduğunu biliyoruz. Gezi Parkı’ndaki gençler ve etrafındaki halk, bu yöndeki tahrik edici çabalara prim vermemiştir. Burada mükemmel bir işbirliği sürdürüldüğünü, bu işbirliğinin bundan sonraki süreçte de yürütüleceğini ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

"BİZLERE KARŞI SÜREKLİ EYLEM İÇERİSİNDE OLANLARA KARŞI GÖZALTI İŞLEMLERİ YAPILMIŞTIR"
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, düzenlediği basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Taksim’de polisin marjinal gruplarla çatışması sonucunda ciddi bir yaralanmanın yaşanmadığını söyleyen Mutlu, “Ufak yaralanmalar söz konusudur. Önemli yaralılar değil. Gözaltılar ile ilgili bir polis aracımız molotofla yakılmasına varıncaya kadar bizlere karşı sürekli eylem gerçekleştiren kişilere karşı gözaltı işlemleri yapılmıştır. Bu tür duruşlara yeltenecek olanlara karşı bu gözaltıları sürdürebiliriz. Memleketimizde bu gergin ortamdan istifade etmek üzere çalışan, birbirimize karşı kin ve nefreti geliştirmeye yönelik hareketlere karşı duyarlı olmamız gerekiyor” dedi.
Vali Mutlu, polisle çatışan grupların telsizlerden molotof kokteyllerine kadar son derece organize oldukularına dikkat çekerek, “Bunlar tabii, piyasada satılabilin, kendi amaçları için kullanabildikleri muhabere cihazlarıdır. Marjinal grupların kendi aralarında haberleşmek için bu tür telsizleri temin ettiklerini görüyorsunuz. Mücadele ettiğimiz kişilerin grupların amaçlarının ne olduğu çok daha net şekilde kamuoyuna yansımıştır. Karşımızda ‘benim bir fikrim var, bir sözüm var’ diyenleri ötesinde ‘benim telsizim, molotofom var, taşım var, hava fişeğim var’ diyenlere karşı duruşumuz vardır. Yapılan mücadele bu sözleri söyleyenlere karşıdır” diye konuştu.

"SOSYAL MEDYAYI PROVOKATİF EMELLERİNE GÖRE KULLANANLAR DA VAR"
Olayların sosyal medyaya yansıması ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Mutlu, “Sosyal medyamızın elbette ki bu konuları iyi değerlendiren yanı olmakla birlikte, sosyal medyayı provokatif emellerine göre kullanalar da vardır. Bunlara karşı duyarlı olacağız. Bizim algı yönetimi dediğimiz konuda zihinlerimizi bombardımana tabii tutan, yalan haberlerle emniyeti sıkıntıya sokmaya çalışan her türü algıya karşı özen göstereceğiz. Polisin İstanbul halkının huzuru ve iyiliği için görev başında olduğunu unutmayacağız. Algıyı bozmak isteyenleri bu tür ‘uydur uydur yaz’ politikalarına kaşı sosyal medyada dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.
Bunların elbette ki görüntüler üzerinden emniyetimiz ilgili birimleri bu şahısları belirleyerek önümüzdeki dönemde muhtelif operasyonlar yapılacağını belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Taksim’deki bekleyişlerinin devam edeceğini söyleyen Mutlu, “Bundan sonraki süreçte yeni baştan bir takım görüntülerin oluşmasına fırsat asla vermemeli. Böyle bir görüntüye Türkiye’nin yeni baştan sahip olması, şu anda düzelmiş olan taksim meydanındaki tablonun yeni baştan bozulması herkes için üzücü olur. Biz bu konuda görevimizi Taksim’de uygun tarzda sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Vali Mutlu, bir gazetecinin “Taksim Gezi Parkı’na gidecek misiniz” şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi;
“Gezi Parkı’na gidebiliriz. Gezi Parkı’nda bulunan gençlerle elbette ki farkı şekillerde temaslarımızı sürdürüyoruz. Bugün de gerçekten fevkalade iyi bir duruş sergilemişlerdir. Kendilerini bütün eylemci gruplardan ayırmışlardır. Polisimizi bu yaptığı çalışmaya katkı sunmuşlardı. Tweetlerimizde ‘polislerimize yardımcı olun’ dedim. Buna uygun hareket ettiler. Uygun bir zamanda görüşmeyi, ya da onların bizi ziyaret etmesini sağlayabiliriz. Yeni diyaloglara hepimizin ihtiyacı vardır. Bizim insanımızla her ortamda görüşmeye hazır olduğumuz ifade etmek istiyorum” Vali Mutlu, alanda çalışan gazetecilerin de görevlerini rahat yapması için her türlü gayreti sarf ettiklerini kaydetti.
(İHA)