BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Göçmen kuşlar kamerayla korunuyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 480 çeşit kuş türünü barındıran Bursa’nın Uluabat Gölü’ne kameralı sistem kuruldu.<br/>Bursa’nın Ulu...

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 480 çeşit kuş türünü barındıran Bursa’nın Uluabat Gölü’ne kameralı sistem kuruldu.
Bursa’nın Uluabat Gölü, göçmen kuşların uğrak mekanı olduğu için Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alındı. Göç yolları üzerinde bulunan gölde kuş neslini kontrol altında tutmak için kurulan kameralı sistem ile başta leylekler ve karabataklar olmak üzere 480’e yakın kuş türü online olarak takip edilecek. Uluabat Gölü etrafından kurulan 5 kamera, kuşların konaklamalarını, avlanmalarını, sayılarını ve hayatını canlı olarak kaydedecek. Elde edilen görüntüler ise Eskikaraağaç köyünde bulunan bir merkezde depolanacak. Bilgiler kaydedilerek akademik araştırmalarda kullanılacak.

KUŞLARIN NESLİ KORUNACAK
Proje kapsamında kameralarının birinin bulunduğu Eskikaraağaç Muhtarı Ahmet Koca, kameralar sayesinde göçmen kuşların yakından takip edileceğini belirterek, “Bakanlık gölü koruma altında aldığı için yaban hayatı da kameralarla denetleyecek. Uluabat Gölü, zengin kuş türüne sahip. Bunların daha rahat gözlenmesi ve izlenebilmesi için kameralar yerleştirildi. Bu şekilde yaban hayatı da kontrol altına alınacak, kaçak avcılığın da kontrol edilmesi sağlanacak. Şu an burada 5 kamera sistemi kuruldu. Deneme amaçlı çalışıyor ancak sistem önümüzdeki günlerde tamamen hizmete açılacak” dedi.

KÖYLÜLERDEN DESTEK
Eski Karaağaç Köyü Kadınları Çevre Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Güllü Bilgin ise, gölün dört bir tarafında yüksek direkler üzerine kameralar yerleştirildiğini hatırlatarak, “Yasak avlanmanın bir nevi önüne geçilecek. Göldeki göçmen kuşlar korunacak. Göçmen kuşlar köyümüzün bir simgesi. Onların zarar görmemesi lazım. Bu yüzden bu tip çalışmaları memnuniyetle karşılıyoruz. Aynı zamanda akademisyenlerin daha rahat araştırma yapması için bir fırsat oluştu” şeklinde konuştu.
Deneme aşamasında olan sistemin resmi açılışını önümüzdeki aylarda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yapacak.
(İHA)