BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  EKONOMİ

İlk çeyrek büyüme oranı için ne dediler?

Hükümet kanadı yaptıkları açıklamalarla Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ve cari açık verilerini değerlendirdi.

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin yüzde 3 büyümesine ilişkin Orta Vadeli Program (OVP) hedefini yakalamak, 2023 hedeflerine ulaşmak için ekonominin daha fazla büyümesi gerektiğini bildirdi.

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ve cari açık verilerini değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinde 14 çeyrek boyunca kesintisiz bir büyüme yaşadığına dikkati çeken Çağlayan, "Ekonomimizin büyüdüğüne sevinsek de, daha hızlı büyüme için de çalışmalarımıza devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

Çağlayan, bu yıl, ihracatta geçen yıllarda olduğu kadar yüksek olmasa da büyümenin devam edeceğini belirterek, dış konjonktürün talep açısından hala çok zayıf olduğunu bildirdi.

Tüm ülkelerin ihracatında ve ithalatında yavaşlama olduğunun altını çizen Çağlayan, dünyanın 1 numaralı ihracatçısı Çin’in bile mayıs ihracatının sadece binde 9 arttığına dikkati çekti.

Çağlayan, Türkiye'de de küresel ekonomik konjonktürün bir sonucu olarak net ihracatın büyümeye katkısının geçen 2 yıldaki kadar canlı olmayacağını ifade ederek, bu yıl büyümede iç talebin katkısının daha büyük bir önem kazandığını belirtti. 2013 yılında yüzde 4 büyüme isteniyorsa, iç talepte biraz daha canlanma olması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, mayıs ayında birtakım canlanma işaretlerinin geldiğini, bunların 2. çeyrek büyümesine yansımasını beklediğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, yıllardır çözümsüzlüğe mahkum edilmiş en büyük belalarından birer birer kurtulan, yakaladığı ekonomik istikrarla dünyada parmakla gösterilen bir ülke olan Türkiye’nin büyümesi gerektiğine işaret ederek, "Türkiye’nin hız kesmeden büyümesi gerekiyor. OVP hedefini yakalamak, 2023 hedeflerine ulaşmak için daha fazla büyümemiz gerekiyor. Daha yüksek büyüme hızı, daha müreffeh bir halk, daha yüksek demokratik standartlar, daha fazla birlik, daha fazla kardeşlik vazgeçilmez ilkelerimiz" ifadesini kullandı.

HEVESİ KURSAĞINDA KALACAK

Faiz lobisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Türkiyenin büyümesinden rahatsızlık duyan yurt içindeki ve yurt dışındaki marjinal odakların ve faiz lobisinin oluşturduğu koalisyonun, halkımızın demokratik eylemlerini kendi çıkarları doğrultusunda ülke imajımızı, birliğimizi bozacak şekilde manipüle etme hevesi kursağında kalacak. 'Güçlü ekonomi, Büyük Türkiye' idealini engellemeye çalışan her türlü teşebbüse, şaha kalkan Türkiye'nin önünü kesmek için oynanan ve oynanacak tüm oyunlara ülke olarak karşı duracağız."

Bakan Çağlayan, cari açığın nisan ayında beklentilerin bir miktar üzerinde geldiğine dikkati çekerek, mayıs ayında da benzer sonuçla karşılaşılabilineceğini, yıl sonu Orta Vadeli Program beklentisi olan yüzde 7,1’lik cari açık düzeyinin geçilmeyeceğini düşündüğünü bildirdi.

BÜYÜME İVME KAZANDI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 yılındaki dengelenme sürecinin ardından büyümenin 2013’ün ilk çeyreğinde tekrar ivme kazandığını söyledi.

Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Ocak-Şubat-Mart döneminde iç talepteki ılımlı toparlanmanın katkısı ile ekonominin yüzde 3 büyüdüğünü aktaran Şimşek, “Birinci çeyrekte iç talebin büyümeye katkısı 3,1 puan olarak gerçekleşmiştir. Stoklar bu çeyrek itibarıyla büyümeye tekrar katkı yapmaya başlamıştır. Artan iç taleple birlikte net ihracatın büyümeye katkısı azalarak sıfırlanmıştır. Önümüzdeki dönemde güçlü kamu mali dengelerimiz, sağlam bankacılık sektörü ile reel sektör ve hane halkının güçlü bilanço yapısı büyümeyi destekleyecektir. Öte yandan tüketici kredilerindeki güçlü seyir de toparlanmayı olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca, dün açıklanan Nisan ayı sanayi üretim verileri de büyümenin ikinci çeyrekte hız kazandığını göstermektedir.” dedi.

"İKİNCİ ÇEYREKTE YÜZDE 4 BÜYÜME BEKLİYORUZ"

Şimşek, “Ekonomide yaşanan bu toparlanma ile birlikte cari açıkta da sınırlı bir artış yaşanmaktadır. 12 aylık cari açık Nisan itibari ile bir önceki aya göre 3,6 milyar dolar artarak 51,3 milyar dolar olmuştur. Yılın ikinci çeyreği ile birlikte büyümenin hızlanmasını; Orta Vadeli Plan’da (OVP) öngördüğümüz gibi yüzde 4 seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz.“ açıklamalarını yaptı.