BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,95
ALTIN 2.447,52
HABER /  GÜNCEL

Vali Hüseyin Avni Mutlu'ya şok!

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun 1 Mayıs'ta aldığı kararlar sonucu yaşanan olaylar Meclis'e taşındı.

Abone ol

Banu İRİÇ
İNTERNETHABER.COM(ÖZEL İÇERİK)- CHP İstanbul'da yaşanan 1 Mayıs olaylarını Meclis'e taşıdı.1 Mayıs'ta İstanbul genelinde çıkan olaylar için Vali Hüseyin Avni Mutlu'yı yanlış kararlar almakla suçlayan CHP, araştırma önergesi hazırlayıp Meclis'e gönderdi.

CHP Kocaeli milletvekili Mehmet Hilal Kaplan tarafından hazırlanan önergede İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu için "görevini kötüye kullanarak anayasa ve kanunları çiğneyerek uyguladığı yasaklardan" dolayı Meclis araştırması istendi.

Valilik tarafından Taksim meydan çalışmaları olduğu gerekçesiyle kutlamalara kapatılmıştı. Hatta Vali Hüseyin Avni Mutlu Twitter hesabından "Taksim'de kutlama yapmak uçurumun kenarında düğün yapmak gibi" diyerek açıklama yapmıştı.

POLİS ŞİDDETİ UYGULANDI

CHP verdiği araştırma önergesinde Taksim'i kutlamaya kapatmanın yasal olmadığını belirterek Anayasa'daki şu maddeyi hatırlattı: "Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir."

Yasağı dinlemeyip meydana çıkanlara karşı polisin orantısız güç kullandığınun ifade edildiği araştırma önergesinde 1 Mayıs'ta Taksim'in sadece kutlama yapmak isteyenlerin değil tüm İstnbullulara yasaklandığı vurgulandı.

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLANDI

CHP araştırma önergesinde 1 Mayıs'ta Valilik tarafından "OHAL benzeri yasaklar" uygulandığının altını çizerek vatandaşların Anayasa'nın 23'ün maddesine göre olan seyahat özgürlüğünün ulaşım seferlerinin iptal edilerek ihlal edildiğini belirtti.

Önergede yapılan uygulamalar şöyle anlatıldı "Taksim, 1 Mayıs günü, sadece burada miting yapmak isteyenlere değil, bütün İstanbullulara yasaklandı. Otobüs ve metro seferleri durduruldu, deniz ulaşımı engellendi, bölgeye yaya olarak girmek isteyenlere de akşama kadar izin verilmedi. İşçi sendikaları, "1 Mayıs'ta Taksim'deyiz" derken İstanbul Valisi, "Taksim'e çıkmak kesinlikle yasak" cevabı verdi. Sokağa çıkma yasaklarına" ve bir dönem uygulanan OHAL benzeri yasakları uyguladı. Deniz otobüsünden, metroya, metrobüsten otobüs seferlerine kadar pek çok toplu ulaşım aracı 1 Mayıs'ta çalışmadı. Bunların yanında son olarak da tüm şehir hatları vapurları valilik emriyle sabah 06:00'dan itibaren iptal edilerek İstanbul ulaşımı felç edildi.1 Mayıs'ta 05.00'ten itibaren tüm metrobüs seferleri iptaledildi. Saat 06.00'dan itibaren Kabataş-Taksim finüküler sistem, saat 06.00'dan itibaren Şişhane-taksim ve Taksim Hacıosman arası çalışan metronun Şişhane-Taksim ve Levent-Taksim istasyonları arası seferleri iptal edildi. "

DİLAN ALP YARALANDI

CHP araştırma önergesinde başına isabet eden biber gazı nedeniyle kafatası zedelenen Dilan Alp'e de yer verdi. Vali Mutlu'nun konu hakkındaki açıklamalarında Dilan Alp'i suçlu gösterdiği ifade edildi.

VALİ MUTLU 1 MAYIS'I ZEHİR ETTİ

Olayları önlemek çerçevesinde valiliğin aldığı yasaklar için CHP önergesinde "Vali Mutlu, 1 Mayıs'ı zehir etti" ifadesini kullandı. Havaalanına gidecek yolcuların, hastası olanların, acil durumu olan vatandaşların OHAL yasakları nedeniyle programlarının alt üst olduğu ifade edilerek İstanbul halkının zehir gibi bir gün yaşadığı ifade edildi.

VALİ MUTLU GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANDI

Önergede şu gerekçeyle soruşturma istendi "Bu bilgiler ışığında, 1 Mayıs 2013 yılında Taksimde işçinin ve emekçinin bayramı olan 1 Mayıs kutlamalarında, İstanbul Valisi Hüseyin Avni MUTLU’nun görevini kötüye kullanarak anayasa ve kanunları çiğneyerek uyguladığı yasaklamaların araştırılması, yapılan göz altıların ve şiddetin bir daha yaşanmaması adına alınacak önlemlerin saptanması, olayların incelenmesi için Meclis'te araştırma komisyonu kurulması ülkemizin bütünlüğü, huzuru ve adaleti adına son derece önem arz etmektedir."