BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,94
ALTIN 2.442,98
HABER /  DÜNYA

Gençlerin ruh ve beden sağlığı, kendi medeniyetlerinde gizli

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, gençlerin yalnızlık, kimlik ve inanç problemleri yaşadığını belirterek, "Gençlerin ruhen ve fiziken s...

Abone ol

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, gençlerin yalnızlık, kimlik ve inanç problemleri yaşadığını belirterek, "Gençlerin ruhen ve fiziken sağlıklı olma halleri kendi medeniyet değerlerinde gizli olduğuma inanıyorum” dedi.
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Bayrampaşa Belediyesi’nin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla gerçekleştirdiği Balkan Gençlik Forumu’nun açılışını gerçekleştirdi. Bayrampaşa Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı forumda, 12 Balkan ülkesinden 120 genç, gençliğin sorunlarını ve geleceğini tartışmak için Türkiyeli arkadaşlarıyla bir araya geldi.
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, forumun açılış konuşmasında kendisinin de Balkan göçmeni olduğunu belirterek, “Ben çocukluğunu ve gençliğini Balkanlar’da, Batı Trakya’da geçirmiş bir kardeşinizim. Orada doğmaktan da onur, mutluluk duyuyorum” diye konuştu.
Türk halkına Türkiye Cumhuriyeti devletini hediye eden Mustafa Kemal Atatürk’ün de Balkan kökenli olduğunu söyleyerek, “ O da bir Balkan çocuğuydu, o da bir Selanik çocuğuydu. Ama bu büyük millete inanarak, güvenerek, onun dinamiklerine öncülük yaparak, milleti yeniden bağımsızlığını ve ay yıldızlı bayrağının altında özgürlüğüne kavuşturan gelecekle ilgili de muasır medeniyetler seviyesinin üzerindeki bir yolculuk hedefini göstere o lidere huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

"ALİYA İZZETBEGOVİÇ’İN TORUNLARI OLDUĞUMUZU UNUTMAMALIYIZ”
Bakan Müezzinoğlu, gençlere hitap ettiği konuşmada kendilerinin güçlü bir medeniyet mirasına sahip olduklarını belirterek, şunları söyledi; “Ortak bir tarihi, kültürü paylaşan insanlar olarak bizi hemşeri yapan değerlerimize ne kadar şükretsek azdır. Asya’nın kandilleri bütün dünyayı ışığıyla parlatırken, bize de kardeşlik bağlarını miras bıraktı. Hoca Ahmet Yesevi’nin, Hacı Bektaş-ı Veli’nin, Mevlana’nın öğrencileri bütün dünyaya dağılıp, Müslüman Türk gencinin sevgisini ve hoşgörüsünü gösterdiler. Bizler bu zengin mirasın temsilcileriyiz. Bugün bütün dünyanın ilgi alanına giren büyük şahsiyetlerimizin öğretilerine sımsıkı sarılmak ve Horasan Erenlerinin tarihi misyonuna yeni vizyonlar ekleyerek, hareket etmeliyiz. Aliya İzzetbegoviç’in torunları olduğumuzu unutmamalıyız. Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un torunları olduğumuzu unutmamalıyız. Her türlü işgal, asimilasyon, propaganda girişimlerine karşı dilimizi, kültürümüzü, ahlak ve inancımızı koruyabildiysek, bunu atalarımızın geçmişte yaptığı kalıcı hizmetlere borçluyuz. Bundan sonraki medeniyet yolculuğumuzda da en büyük dinamiğimizin yeniden kendi kültürel değerlerimiz, kendi inanç değerlerimize sımsıkı sarılarak, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek, bu yolculuğu başarılı bir şekilde sürdürürüz.”
Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı gibi kamu kurumlarının, üniversite hocalarının Balkan Tarihi konularında yaptıkları çalışmaları önemli bulduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, yapılan çalışmaların tarih ve kültür bilincini korumaya yönelik olduğunun altını çizdi.

“GENÇLİK, YALNIZLIK, KİMLİK VE İNANÇ PROBLEMLERİYLE KARŞI KARŞIYA”
Bakanlığa geldiğim günden bu güne büyük oranda önemsediğim gençleri ruhen ve fiziken sağlıklı olma halleri kendi medeniyet değerlerinde gizli olduğuma inanıyorum. Tarihi bilincimize ve kültürel kaynaklarımıza bu yüzden ısrarla vurgu yapıyorum ve vurgu yapmalıyız. Dinimiz ve inancımız gönül yolunu rehber edinmeyi öğretmektedir. Modern dünyanın getirdiği yalnızlık, kimlik ve inanç problemleri gibi sorunlar gençliğimizi tam anlamıyla kuşatmış sayılmaz. Fakat bu tehlikeden uzak olmadığımızı da göz ardı etmemeliyiz. Son dönemde yayınlanan edebi eserlere baktığımızda, bireyin yalnızlığı gelenekle ve modernite arasında sıkışmışlığı, aile değerlerimizin zayıflaması gibi konuların ağırlık kazandığını rahatlıkla görebiliriz.

“BU DÜNYANIN YENİDEN BİZİM MEDENİYETİMİZE İHTİYACI VAR”
Balkan halklarının büyük soykırımlara maruz kaldığını ifade eden Bakan Mehmet Müezzinoğlu, “Son 150 yıldır balkanlar coğrafyası çatıştırmanın, ayrıştırmanın ağır bedellerini ödedi. Tarihçiler derki dünyada çekilmiş herhangi bir acı yoktur ki, Balkanlar’da yaşanmamış olsun. Sizler Balkanlar’da acı çekmiş dedelerinizin, atalarınızın torunlarısınız. Ama yine dünyaya medeniyet sunmuş, ilim, sevgi, saygının medeniyetinin de torunlarısınız. Önümüzdeki süreçte ayrıştırmanın ayrıştırmanın ağır bedelini ödemiş insanlar olarak bunun intikamını almak değil, bize ait olan medeniyetin yine dünyaya bir medeniyet zenginliği olarak sunmanın öncülüğünü yapma gibi bir görevinizin olduğunu da asla unutmamalısınız” şeklinde konuştu.
Programın bu konuları ele almak için büyük bir fırsat olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, programa katılımından dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Müezzinoğlu, son olarak gençlere, “Bu dünyanın yeniden bizim medeniyetimize ihtiyacı var” dedi.
Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner, program dahilindeki eğlence gösterilerini Hatay Reyhanlı’daki terör saldırılarından dolayı iptal ettiklerini söyledi. Başkan Aydıner, Balkanların Türkiye’den ayrı düşünülemeyeceğini ifade ederek, “Çünkü biz Balkanlarla ortak bir tarih ve kültüre sahip ülkeleriz. Bu dinamiklerden hareketle, 2000 yılların başından itibaren Balkan coğrafyasıyla yakından ilgilenmeyi, ıraklaşmış mesafeleri yakın etmeyi, unutulmuş dostlukları, yıpratılmış ilişkileri ihya etmeyi amaçlamış ve bu uğurda birçok organizasyona imza atmak üzere hareket etmiş bulunmaktayız” dedi. Programın ardından Başkan Aydıner, Bakan Müezzinoğlu’na vazo hediye etti.
(İHA)