BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Vakıflara MHP ayarı

Türban çıkışıyla AKP’ye büyük destek veren MHP, Vakıflar yasasında ise diretiyor.

Abone ol

AKP, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto ettiği ve MHP’nin karşı çıktığı Vakıflar Kanunu’nda önemli değişiklikler yapma kararı aldı. Türban değişikliği için MHP’yle anlaşan AKP, hem MHP’nin hem de Sezer’in itiraz ettiği konularda değişiklik yapacak. Bu kapsamda vakıflara, yurt dışından ayni ve nakdi bağış yapılabileceğini düzenleyen madde kanundan çıkartılıyor.

Tartışmalı Vakıflar Kanunu, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. MHP’yle yürütülen türban konusundaki Anayasa ve yasa değişikliği nedeniyle ertelenen yasada önemli değişiklikler yapılacak.

AKP, MHP’nin de itiraz ettiği 4 madde ile ilgili değişiklik önergesi hazırladı. MHP’nin karşı çıktığı maddelerden bazılarının 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen 9 madde arasında yer aldığı öğrenildi.

MHP’nin istediği değişiklik

MHP’nin istediği değişikliğin, “Vakıflar, Anayasal düzen ve üniter yapıya aykırı faaliyette bulunamaz” şeklinde olduğu öğrenildi.

10. Cumhurbaşkanı Sezer’in veto ettiği 9 madde arasında yer alan kanunun 25. maddesinde değişiklik yapılacak. Söz konusu madeninin ikinci fıkrasında yer alan, “Vakıflar; yurt içi ve yurt dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi bağış ve yardım alabilirler, yurt içi ve yurt dışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere ayni ve nakdi bağış ve yardımda bulunabilirler. Nakdi yardımların yurt dışından alınması veya yurt dışına yapılması banka aracılığıyla olur ve sonuç Genel Müdürlüğe bildirilir. Bildirimin şekli ve içeriği yönetmelikle düzenlenir” hükmü yasadan çıkarılacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, kanunla ilgili dün gazetecilerle sohbet etti. Bugün TBMM’de ele alınması beklenen yasada bazı değişiklikler olabileceğinin işaretini veren Bakan Yazıcı, “Komisyondan geçmiş bu önemli kanunu takdir edecek olan, milletimizin temsilcisi TBMM’dir. Meclis ne yapar, değişiklik yapar mı bilemem” dedi.

Yazıcı, cemaat vakıflarının misyonerlik yapıp yapmadığını ilişkin bir soruya, “Vakıfların misyonerlik faaliyetine ilişkin bize her hangi bir belge ulaşmadı. Vakfın dini amacı varsa, bu amacı doğrultusunda çalışma yapacaktır” cevabını verdi.

Yunanistan referans olmaz

Bakan Yazıcı, Yunanistan’da yaşayan Türk azınlığın haklarının elinden alındığının hatırlatılarak, “Biz Türkiye olarak azınlıklara inanılmaz ayrıcalıklar tanıyoruz. Bunun karşılık ilkesi olmayacak mı?” sorusunu şu cevabı verdi: “Mütekabiliyet esası uluslararası hukukun bir kavramı. Cemaat vakıflarında mütekabiliyet esası mümkün değildir. Gayrimüslim halkla ilgili Yunanistan’ın karşılık değil paralel bir uygulama...Vakıf bizim müessesemiz. Başkaları bize referans olamaz. Biz referans olan uygulamalar yapmak zorundayız. Yunanistan veya bir başka ülke Müslüman, Türk azınlıklara hakları vermiyor diye biz kendi vatandaşımız olan azınlıkların haklarını yok sayamayız. Gayrimüslim halk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır.” (Vatan)