BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Vakıflar Yasası aynen kabul edildi

Sezer'in, bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için Meclise iade ettiği Vakıflar Kanununu aynen kabul etti.

Abone ol

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın başkanlığında toplanan Adalet Komisyonunda, Cumhurbaşkanı Sezer'in 9 maddesini iade ettiği Vakıflar Kanunu ele alındı.

CHP'li üyelerin, Sezer'in iade gerekçeleri doğrultusunda değişiklik yapılması istemleri kabul edilmedi. Kanun, AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla, değişiklik yapılmadan aynen benimsendi.

Buna göre, yeni vakıflar, vakıf senetlerinde yazılı amaçlarını gerçekleştirmek üzere, Vakıflar Genel Müdürlüğüne beyanda bulunmak şartıyla şube ve temsilcilik açabilecek. Yabancılar, Türkiye'de hukuki ve fiili mütekabiliyet esasına göre yeni vakıf kurabilecek.

VAKIFLARIN MAL EDİNİMİ

Vakıflar, izin almadan mal edinebilecek, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilecek.

Mülhak, cemaat, esnaf ve yeni vakıflara başlangıçta özgülenen mal ve haklar, vakıf yönetiminin başvurusu üzerine, haklı kılan sebepler varsa denetim makamının görüşü alınarak mahkeme kararıyla, sonradan edindikleri mal ve hakları ise bağımsız ekspertiz kuruluşlarınca düzenlenecek rapora dayalı olarak vakıf yetkili organları kanalıyla daha yararlı olanlarıyla değiştirebilecek ve paraya çevrilebilecek.

Kurucularının çoğunluğu yabancı olan vakıfların, taşınmaz mal edinmeleri hakkında, Tapu Kanunu hükümleri uygulanacak.