BIST 10.336
DOLAR 32,20
EURO 34,75
ALTIN 2.449,42
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzaydan gelen ilginç sinyal konuşuluyor

Uzayın derinliklerinden dünyaya sinyal geldiği iddiası bilim dünyasında tartışma konusu oldu.

Abone ol

Rusya’da dünya dışı yaşam için tarama yapan bir radyo teleskobunun, Dünya’ya 94 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızın yakınlarından gelen ‘güçlü bir sinyal’ yakalaması, tartışmaları da beraberinde getirdi.

Rusya’da Zelenchukskaya adlı radyo teleskobunun, Dünya’ya 94 ışık yılı uzaklıktaki HD 164595 yıldızının yakınlarından gelen güçlü bir sinyal yakalamasının yankıları sürüyor.

NASA’ya ait Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (SETI) Enstitüsü, sinyalin geldiği yönü incelemeye aldı. Söz konusu bölge, Allen Teleskop Dizisi tarafından tarandı. Ancak SETI, 2015 yılında yakalandığı söylenen söz konusu sinyali tespit edemedi. Bu kapsamda 20 bin yıldızda yapay radyo sinyallerinin inceleneceği bildirildi. Bazı araştırmacılar sinyalin uzaydaki ileri bir uygarlık tarafından bilinçli olarak gönderildiğini ileri sürdü. Kimi astronomlarsa, bu sinyalin yeryüzü kaynaklı bir parazit olabileceğini belirtti.

İLGİNÇ SİNYAL

SETI Enstitüsü’nden Seth Shostak “Sinyal elbette dünya dışı bir uygarlıktan da geliyor olabilir fakat teyit etmediğimiz müddetçe sadece ‘ilginç’ bir sinyal olarak kalacak” dedi.

Uzaydan gelen, ama tekrar etmediği için bir esrar olarak kalan sinyallerden en ünlüsü 1977’de ABD’de kaydedilmişti. Sagittarius takımyıldızından gelen 72 saniyelik “Wow Sinyali” olarak bilinen sinyalin aletlerdeki bir bozukluktan mı kaynaklandığı, yoksa dünya dışı bir uygarlıktan mı geldiği asla kanıtlanamadı.