BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.441,88
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzaydan dünyaya HD kamerayla bakın

Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ)’ye yerleştirdiği 4 yüksek çözünürlüklü (HD) kameradan dünya öyle görünüyor.

Abone ol

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ)’ye yerleştirdiği 4 yüksek çözünürlüklü (HD) kamera ile Dünya’nın eşsiz güzellikteki görüntülerinin canlı yayını sürüyor.

Yüksek Çözünürlüklü Yeryüzü Görüntüleme (HDEV) olarak adlandırılan deney kapsamında, Mart ayından bu yana uzay istasyonunun HD yayınını http://eol.jsc.nasa.gov/HDEV/ adresinden milyonlarca kişi izledi.

Değişik ısı ve zorlu radyasyon koşullarına rağmen 720p çözünürlükte yayın yapılırken, UUİ ekibinin radyo bağlantısı üzerinden gerçekleştirdiği telsiz görüşmeleri de yayınla birlikte izleyicilere ulaştırılıyor. Canlı yayın sırasındaki karanlık görüntü, UUİ’nin gece döngüsü içinde olduğunu gösteriyor. Bu, her 90 dakikada bir tekrarlanıyor ve 40 dakika sürüyor. Eğer görüntü gri ise bu kameralar arasında geçiş yapıldığı anlamına geliyor.

İki yıl devam edecek bu test süresince kamera donanımının uzayın zorlu şartlarına ne kadar dayandığı ve nasıl işlediği tespit edilecek. Görüntü kalitesini inceleyen NASA’daki bilim insanları, gelecekteki görevlerde hangi kameraların etkin bir şekilde kullanılabileceğine karar verecek.

Yerden ortalama 350 kilometre yükseklikteki rotasında ilerlemeye devam eden ve halen boşluktaki tek faaliyet alanı olan UUİ, 16 ülkenin desteğiyle ayakta duruyor. Rusya'ya ait olan Mir İstasyonu'nun görevine 2001 yılında son verilmişti.