BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzayda gizemli madde görüldü

İki galaksinin devasa çapışması fotoğraflandı. Gizemli madde hakkında önemli ayrıntılara ulaşıldı.

Abone ol Fotoğrafta mavi renkli görülen karanlık madde, pembe renkli görülen sıradan madde kümelerinin içinden geçiyor.

ABD’nin California Üniversitesi astronomların uzay teleskopları Hubble ve Chandra ile bir renklendirme tekniği sayesinde optik görüntüler elde etti. Görüntülerde mavi renkli görülen karanlık madde, hiç durmadan pembe renkli ve özellikle sıcak gazlardan oluşan sıradan madde kümelerinin içinden geçiyor. Güneşin kütlesinden katrilyon kat daha büyük iki galaksinin çarpışması, saatte on milyonlarca kilometre hızla meydana geldi.

Büyük çarpışmadan sonra her bir galaktik kümenin gazlarının hızı yavaşladı ancak karanlık maddenin hızı düşmedi. Karanlık maddenin parçacıkları birbiriyle zayıf bir etkileşim içerisinde bulunuyor.

Görüntüler, 2006’da iki galaksi arasındaki dev çarpışmanın sonucu oluşan Bullet galaktik kümesi üzerinde yapılan gözlemi doğruladı.

KARANLIK MADDE EVRENDEKİ SIRADAN MADDEDEN 5 KAT FAZLA

Astrofizikçi Marusa Bradac, son gözlemin karanlık maddenin gizemli özelliklerini anlamada anahtar niteliğindeki olduğunu belirterek, “Karanlık madde, evrende sıradan maddeden 5 kez daha fazla” dedi. Bradac, “Bu araştırma, bildiğimizden çok farklı ve bizi oluşturan bir madde ile karşı karşıya olduğumuzu doğruluyor” diye konuştu.

Araştırma, Astrophysical Journal’ın gelecek sayısında yayımlanacak.

Evrenin yüzde 70’i yerçekimi gücüne karşın evrenin genişlemesini açıklayan boşluk enerjisinden oluşuyor. Evrenin yüzde 5’inde bilinen madde, yüzde 25’i ise karanlık madde yer alıyor.