BIST 10.538
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.473,01
HABER /  POLİTİKA

Uzandan tehdit mektubu

Güney Kıbrıs merkezli Libananco şirketi adına çalışan Uzan'ın avukatlarından Türkiye'ye tehdit mektubu

Abone ol

Uzanlar'ın tabela şirketi Güney Kıbrıs merkezli Libananco'nun, Türkiye Cumhuriyeti'nin zirvesine 'tehdit' dolu iki mektup gönderdiği ortaya çıktı. Tahkim konusunda dünyanın en etkili hukuk büroları arasında gösterilen Crowell Moring antetli mektuplarda, Libananco'nun ÇEAŞ ve KEPEZ'in sahibi olduğu öne sürülüyor. Şirketlere el koyan Türkiye'den 10 milyar dolarlık tazminat talebiyle uluslararası tahkime gitme tehdidinde bulunuyor. Birinci mektubu 16 Kasım 2005'te gönderen avukatlar, Türkiye'ye kendileriyle temas kurulması için üç ay süre verdiklerini bildiriyor.

18 Ocak tarihli ikinci mektupta ise, sürenin dolmasına az süre kaldığı hatırlatılıyor ve "Eğer maliyetli ve mücadeleci bir çözüm istemiyorsanız bizimle bir an önce temasa geçin" deniliyor.

Libananco adına Rum avukat Achilleas Demetriades ve Stuart Newberger imzalı mektupların adresi Türkiye Cumhuriyeti'nin zirvesiydi. 18 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül, Enerji Bakanı Güler, Adalet Bakam Çiçek ve Enerji Bakanlığı bürokratı Pala'ya gönderilen mektuplarda "Bizimle anlaşmazsanız sonuçlarına katlanırsınız" mesajı verildi. 18 Ocak tarihli mektupta şöyle denildi:

"Libananco'nun hakları Enerji Şartı Anlaşması'nın güvencesi altındadır. Daha önce ÇEAŞ ve Kepez'e el konulması nedeniyle Enerji Şartı Anlaşması'nın altına imza attığınızı hatırlatmış, bizimle görüşülmesini ve bir anlaşmaya varılması yoluna gidilmesini talep etmiştik. Ancak bu talebimize cevap verilmedi. Kıbrıs'ta faaliyet gösterdiğimiz için bizimle ilişki kurmadığınızı düşünüyoruz."