BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.427,71
HABER /  GÜNCEL

Üst düzey emniyet kaynağı saldırının failini açıkladı

Ankara'daki patlamaya ilişkin soruşturma sürerken ilk bulguların bombalı saldırının failinin IŞİD olduğu yönünde.

Abone ol

İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan üst düzey iki Emniyet kaynağı, ilk bulguların, dün Ankara’daki ‘Emek, barış ve demokrasi’ mitingi öncesi düzenlenen bombalı saldırıların arkasında IŞİD olduğunu gösterdiğini söyledi.

Adının gizli kalması kaydıyla konuşan bir kaynak, "Bu saldırı, Suruç benzeri ve tüm işaretler, o saldırının kopyası olduğunu gösteriyor. Bulgular IŞİD'i gösteriyor" dedi.

Diğer kaynak da "Tüm bulgular saldırıyı IŞİD'in gerçekleştirmiş olabileceğini gösteriyor. Tamamen IŞİD'e odaklandık" diye konuştu.

Öte yandan IŞİD'in sözde Musul valisinin Ağustos aşında Rakka'da bir statta yaptığı toplantıda Türkiye'nin dört kentinde bombalı eylem gerçekleştirme kararı almış. Emniyet, konuyla ilgili 7 Ağustos'ta tüm birimlere uyarı yazısı geçmiş.

CANLI BOMBA KAMERADA!

MOBESE kameraları da 06.45’te Gar yönüne doğru gelen bir kişinin görüntüsünü kaydetti. Bu kişinin canlı bombalardan biri olduğu değerlendiriliyor. Görüntülerden canlı bombanın eski terminal istikametinden Ankara Tren Garı’na doğru yürüdüğü belirlendi.

FAİLLERE AİT OLDUĞU SANILAN PARÇALAR BULUNDU
 
Bu arada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, olay yerinde saldırının failleri olduğundan şüphelenilen 2 kişiye ait ceset parçaları bulundu.

Yeni Şafak'ın haberine göre cesetlerden birinin bir kadına ait olduğu kesinleşti. Adli Tıp uzmanları, cesetlerin kimlere ait olduğunu belirlemek için DNA çalışmaları yürütüyor. Diğer canlı bombanın DA 25-30 yaşlarında bir erkek olduğu belirtiliyordu.

NTV Ankara Muhabiri Gökhan Gerçek ise canlı yayında son gelişmeleri değerlendirdi. Gerçek "Canlı bombalardan birinin kadın olduğu belirlendi. Erkek olanın bedeninin tamamen parçalandığı ortaya çıktı. Kadının ise uzuvlarının parçalandığı belli oldu. Şüpheli cesetlerinin parmak izlerine bakılıyor. Mobese kameralarından biri kör noktada kaldığı için görüntü alamadı" dedi.

TÜRKİYE HEP HEDEFTEYDİ

Milliyet muhabiri Tolga Şardan da bugünkü köşesinde Ankara'daki terör saldırısını değerlendirdi, patlamayı kimin gercekleştirmiş olabileceğine dair ilginç ayrıntılar aktardı. İşte o yazının ilgili bölümü:

"Suriye’deki çatışma bölgeleriyle bağlantılı gruplara yönelik 2013’te Adana’da yapılan bir operasyon kapsamında yapılan aramada ele geçirilen dijital malzemelerin incelenmesinde önemli bir bilgiye ulaşıldı.

Taşınabilir bellekte bulunan bir video kaydında, Suriye’deki çatışma bölgesindeki bir IŞİD’cinin konuşmasındaki, “Suriye’yi fethettikten sonra inşallah İstanbul’u da alacağız, ordan da Türkiye’yi” sözleri gelinen durumu özetleyen bir anekdot.

ABD’nin arka arkaya gerçekleştirdiği hava operasyonları sonucunda ABD ile birlikte Türkiye’yi hedef tahtasına oturtan IŞİD’le ilgili güvenlik birimleri son dönemde yurt genelindeki birimlerine sıkça uyarılar gönderdi.

Bu uyarılardan birisinde, geçen Temmuz’da örgütün sözde Musul Valisi’nin Rakka’da bir statta yaptığı toplantının bilgisi yer aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, 7 Ağustos günü birimlere gönderdiği uyarı yazısında; sözde valinin, kendisine bağlı istihbarat birimi ve şeriat sorumlularının katıldığı toplantıda, “Türkiye’nin dört kentinde bombalı eylem gerçekleştirme kararı”nı aldığı vurgulandı. Aynı yazıda, turizm bölgelerine yönelik eylem hazırlığı yapılacağı ve Abu Riyad kod adını kullanan bir örgüt üyesinin Türkiye’de jandarma ve üst düzey askeri yetkililere suikast eylemi yapmak için görevlendirildiği açıklandı. 

Ağustos ayı başında yapılan bu uyarıda 4 kentin ismi yer almadı.

Ankara’nın, bu 4 kent içinde olup olmadığını ne yazık ki bilmiyoruz. Geldiğimiz nokta, Ankara’da canlı bomba eylemi gerçekleştirildiği ve barış isteyen, hiç suçu, günahı olmayan 97 yurttaşımızı yitirmemizdir.