BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,79
ALTIN 2.432,75
HABER /  GÜNCEL

Uruguay artık Guantanamo mahkumu istemiyor

Yeni Uruguay hükümeti bundan böyle Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan cezaevinden gelen mahkumlara sığınma hakkı tanımayacağını bildirdi. Suriye savaşından kaçanların mülteci olarak kabulü de bu yılın sonuna dek durdurulacak.

Abone ol

Yeni Uruguay hükümeti bundan böyle Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan cezaevinden gelen mahkumlara sığınma hakkı tanımayacağını bildirdi.

Uruguay, Aralık ayında, 12 yıl süreyle Küba'daki Guantanamo üssünde alıkonmuş ama hiçbir zaman belli bir suçlama yöneltilmemiş olan 4 Suriyeli, 1 Filistinli ve 1 Tunusluya sığınma hakkı tanımıştı.

Kamuoyu yoklamaları, halkın, eski Cumhurbaşkanı Jose Mujica'nın görevinin son aylarında aldığı kararı desteklemediğini gösteriyor.

Jose Mujica, bu kişilerin zalimce kaçırılmış olduklarını söylemişti.

Şubat ayında eski Guantanamo mahkumlarını ziyaret eden Mujica, 6 Arap mültecinin henüz Uruguay'ın yaşam tarzına uyum sağlayamadıklarını belirtmiş; "İspanyolca öğrenme konusunda zorlanıyorlar. Sadece başka bir kültürden geldikleri için değil, çok uzun yıllar soyutlanmış olduklarından ve çok kötü koşullar altında yaşamanın bıraktığı izler yüzünden buraya uyum göstermekte güçlük yaşıyorlar." demişti.

Uruguay'ın yeni Dışişleri Bakanı Rodolfo Nin Novoa ayrıca, Suriye savaşından kaçanların mülteci olarak kabulünün, bu yılın sonuna dek durdurulacağını kaydetti.

Bakan, Uruguay'da, mülteci Suriyeli ailelerle ilgili "kültürel ve altyapısal sorunlar yaşandığını" belirtti.

Yerel medyada, Suriyeli mültecilerle ilişkili çeşitli aile içi şiddet olaylarına dair haberler yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Guantanamo mahkumlarına karşı tutumun niçin değiştirildiği hakkında ise açıklama yapmadı.

Guantanamo cezaevinde halen 120'yi aşkın mahkum bulunuyor.