BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Uludere'nin katırları imha mı ediliyor?

Roboski'nin Salatalık Pınarı Yaylası'nda askerlerin açtığı ateş sonucu 2 katır öldürüldü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, öldürme kararı çıkarılan katırlarla ilgili soru önergesi vermişti

Abone ol

Şırnak'ın Uludere ilçesinin Roboski köyü yakınlarında bulunan Salatalık Pınarı Yaylası'nda sınır ticareti ile ilgisi olmayan 2 katırın askerler tarafından öldürüldü. Katırların öldürüldüğü Salatalık Pınarı'nın yaklaşık 2 kilometre kadar sınır hattında uzak olduğu öğrenildi. Olayın duyulması üzerine bölgedeki köylülerin, olay yerinde toplandığı bildirildi.

Katırlar meclis gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Roboski’de el konulan katırlarla ilgili meclise soru önergesi vermişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Şırnak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün sadece hastalık ihtimaline dayanarak Uludere İlçesinde 57 adet hayvanın itlafı ve imhası için Uludere Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurduğuna dikkat çekti.

Mahkemeye gönderilen resmi yazıda, “Orjini belli olmayan, ülkemiz morfolojik özelliklerini taşımayan insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturduğu, bu yolla egzotik karakterdeki hayvan hastalıklarının ülkemize girebildiği ve hayvanlar arasında yayılarak büyük kayıplara neden olabileceği” gibi ihtimaller ileri sürülerek hayvanların derhal itlaf ve imha edilmesinin uygun görüldüğü belirtiliyor.

Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yönelik hazırlanan önergede;“Roboski’de yurttaşların yaşam hakkına saygı duymayan AKP hükümeti, şimdi de ‘tedbiren’ hayvanlarını katletmekte, Roboski’li vatandaşların mülkiyet hakkını ve hayvanların yaşam hakkını da fütursuzca çiğnemektedir” dedi.

Başbakan Davutoğlu’na yöneltilen sorular şöyle:

Uludere’de, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından itlaf ve imhası istenen hayvanlarda herhangi bir hastalık tespit edilmiş midir?

Böyle bir tespit söz konusu değilse İl Tarım Müdürlüğü ve Hükümetiniz hangi Kanuna dayanarak insanların geçim kaynağı niteliğindeki hayvanlarını itlaf etmek istemektedir?

Sadece bir takım ihtimallere ve risk varsayımlarına dayanarak insanların sahip olduğu hayvanları imha etmek hukuka uygun mudur?

Eğer bu itlaf ve imha isteği kaçakçılık faaliyetinden dolayı isteniyorsa, kaçakçılıkta kullanılan hayvanların itlaf ve imhasına ilişkin herhangi bir kanun maddesi veya hukuki dayanak var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

2010-2015 yılları arasında kaçakçılık faaliyetleri sırasında yakalanan hayvan sayısı ve bunların yakalandıkları illere göre dağılımı nedir? Bunların hangi ilde, kaç tanesi itlaf ve imha edilmiştir?

2010-2015 yılları itibariyle Roboski ve sınır bölgelerindeki illerde işsizlik oranı yüzde kaç olmuştur?

2010-2015 yılları itibariyle Roboski ve sınır bölgelerindeki illerde yaşayan hane halkı gayrisafi milli hasıladan ne kadarlık pay almıştır?

2010-2015 yılları itibariyle Roboski ve sınır bölgelerindeki illerde yaşayan hane halkının işsizlik sorununu çözmek için geliştirdiğiniz projeler nelerdir? Bu projelere ne kadar harcama yapılmıştır?

2010-2015 yılları itibariyle Roboski ve sınır bölgelerindeki yerel yönetimlere merkezden yapılan mali yardım tutarları ne kadardır?

Tarım Bakanlığının 2012/6 genelgesinin hukuki dayanakları nelerdir?

Kaçakçılık faaliyetleri esnasında yakalanan at, eşek, katır gibi yük hayvanlarının infaz edilmesi hayvan haklarının ihlal edilmesi değil midir?