BIST 9.986
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.435,23
HABER /  GÜNCEL

24 Mart İngiltere basın özeti

Suriye'ye gittiği düşünülen İngiliz vatandaşı bir grup doktor ve tıp öğrencisiyle ilgili haberler bugün de İngiliz gazetelerinde yer tutuyor. IŞİD'e katılmak için Suriye'ye giden üç kız öğrenciden birinin annesiyse ilk kez Times'a konuşmuş.

Abone ol

Times'ın ana sayfasında IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye giden, İngiliz vatandaşı üç kız öğrenciyle ilgili haber dikkat çekiyor.

17 Şubat'ta Türk Hava Yolları uçağıyla Londra'dan İstanbul'a uçan kızlar daha sonra sınır bölgesinde giderek Suriye'ye geçmişti.

Kızlardan Amira'nın annesi Fettia Hussen basına verdiği ilk röportajında Times'a şunları söylemiş:

"Polisin yardım etmediği, okulun yardım etmediği İngiltere'de tek başımızaydık. Türkiye'nin insanları bize karşı çok yardımcı. Onlardan umut alıyoruz."

"Polise, kızlarımızı bulmak üzere, içinde faydalı herhangi bir şeyin olup olmadığı kontrol etmeleri için bilgisayarları alsınlar diye yalvardık. Polis bunları ancak biz birçok defa istedikten sonra aldı. Polisin bununla herhangi bir şey yapacağına inanmıyoruz."

Haberde ayrıca şu bilgilere yer veriliyor:

"Scotland Yard devam eden bir soruşturmayla ilgili yorum yapmayacağını açıkladı. Yetkililer Türk makamlarıyla birlikte çalışmayı sürdürüyor."

"Kocası Abase'yle Türkiye'den giden Hussen, kızların Suriye sınırına seyahat etmek için 19 saat beklediği otobüs terminalinde çalışan bir adamla konuştuklarını söyledi. Adam onlara, kızları içeri aldığında gülümsediklerini söylemiş."

Hussen şu yorumu yapmış: "Yaptıkları bu seyahatte güvende olduklarını şimdiye dek bize söyleyebilen tek kişi oydu. Bizim için bu adam bir melekti. Kalplerimize huzur verdi."

IŞİD'e yardım etmek üzere Suriye'ye gittiği düşünülen bir grup İngiliz vatandaşı doktor ve tıp öğrencisiyle ilgili haberler bugün de İngiliz gazetelerinde yer tutuyor.

Söz konusu doktor ve tıp öğrencileriyle ilgili Guardian'da geniş bir haber var.

Guardian, gençlerin ailelerinin İngiliz ve Türk makamlarını yeteri kadar çaba sarf etmemekle suçladıklarını aktarıyor.

Haberde özetle şu ifadelere yer verilmiş:

"İsimlerinin yayınlanmaması koşuluyla konuşan aileler grubun savaş içinde yer alma planı olmadığını ve IŞİD'le bağı bulunmadığını vurguladı."

"Anne babalardan biri Guardian'a, 'Problem saatler içinde halledilebilirdi ama şimdiye kadar 10 gün oldu' dedi ve ekledi: 'Türk ve İngiliz makamları bize karşı çok dostaneler ancak çocuklarımız hakkında hiçbir bilgi paylaşmadılar. Bu acı verici. Kendimizi çaresiz hissediyoruz."

"Aileler grupta tıp öğrencisi ve yeni mezun 11 kişi olduğunu teyit etti. Kuzey Amerikalılara ek olarak yedi İngiliz vatandaşı ve iki Sudanlı var."

"Gençlerin aranmasına yardımcı olan muhalif siyasetçi Mehmet Ali Ediboğlu grubun muhtemelen IŞİD kontrolündeki bir bölgede olduğunu söylemişti. Aileler adına Guardian'a konuşan bir ebeveyn şunları söyledi: 'IŞİD ya da diğer gruplarla herhangi bir bağlantı bulmadık. IŞİD'e katılmak için değil, tıbbi amaçlarla gittiler."

Guardian'ın haberinin ayrı bir bölümünde gruptaki gençlerden biri olan İsmail Hamdoun'la ilgili çeşitli bilgilere yer verilmiş.

Ismail Hamdoun'un öğrenciyken Facebook sayfasına yazar Albert Camus'den alıntı koyduğu belirtilerek başlayan haberde şu bilgilere yer veriliyor:

"Hamdoun bu ayın başında, tıp eğitimini henüz tamamladığı Sudan'dan Suriye sınırına seyahat etti. Yanında yedisi İngiliz vatandaşı, dostları ve sınıf arkadaşlarından yaklaşık 12 kişi vardı."

"30 yaşında olduğu düşünülen Hamdoun muhtemelen gruptaki yaşı en büyük kişi. Hamdun'un Facebook sayfası endişeli aileler tarafından paylaşıldı. Aileler onun Kanada vatandaşı olduğunu da teyit etti."

"Gençliği Toronta'da geçti. Toronto Üniversitesi'ne gitti. Burada bir Müslüman öğrenci grubunun düzenlediği 'Kardeşler etkinliklerinin' koordinatörü oldu. 2008'de mezun olduktan sonra Hartum'da tıp fakültesine gitti."

"Facebook sayfasının görülebilen bölümü, düşünceli, popüler, dindar ama sadece dinle meşgul olmayan birini ortaya koyuyor. Sayfada şakalar, ilham verici alıntılar, tıpla ilgili tartışmalar ve siyasi yorumlar birlikte yer alıyor."

İngiltere Başbakanı David Cameron’ın üçüncü bir dönem daha başbaşkanlığı hedeflemediğine dair yaptığı açıklama İngiltere gazetelerinin ana sayfalarında önemli yer tutuyor.

Daily Telegraph ve Guardian ana sayfa manşetini bu açıklamaya ayırmış.

Cameron BBC’de yayınlanan son röportajında üçüncü dönem için aday olmayacağını söyledi ve potansiyel haleflerinin de adlarınından bahsetti.

Bu isimler şunlar: Maliye Bakanı George Osoborne, İçişleri Bakanı Theresa May ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson.