BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Ürettiğimizi ihraç kullandığımızı ithal ediyoruz

Toplam 14 üretim tesisi bulunan ülkemizde, ürettiğimizin yüzde 80’ini ihraç ederken, iç pazardaki ithal oranı yüzde 80'e yaklaşıyor. Buna rağmen sektör son 8 yılda 12 milyar dolarlık ihracat fazlası verdi.

Abone ol

Akşam Gazetesi'nden Sümer Demirciler'in haberine göre Türkiye otomobil pazarı açısından dünyanın en ilginç ülkelerinden biri haline geldi.Binek,hafif ticari,ağır ticari ve traktör üretimi yapan 14 üretim tesisine sahip  Türk Otomotiv Sektörü ihracatta yıllardır birinciliğini koruyor.Ürettiği otomobilleri dışarıya ihraç eden sektör,iç pazardaki ihtiyacı ise ithalatla karşılıyor.Öyle ki bu yılın ilk yarısında satılan  286.261 adet binek ve hafif ticari aracın yaklaşık 200 bin adedi ithal edilen modellerden oluşuyor.Yıl sonunda 600-650 bin bandında olması beklenen Türkiye Otomobil pazarında 500 bin adet ithal otomobil satılması öngörülüyor.

500 BİN İTHALAT

Ürettiğimiz araçların yüzde 80’ini dışarıya satarken, içeride satın aldıklarımızın neredeyse yüzde 80’inin ithal ediyoruz. Bu yılın ilk yarısında pazarda satılan toplam 286.861 adet binek ve hafif ticari aracın, 200 bin adedi, yani yaklaşık yüzde 80’i ithal markalardan oluşuyor. Yılsonunda tahmin edildiği gibi Türkiye toplam pazarı 600-650 bin adet olarak gerçekleştiğinde, ithal markaların satışı 500 bin adede ulaşacak.

BİNEK OTO YETERSİZ

İthalat ve ihracatta dengelerin bu kadar tersine gelişmesindeki en büyük etkense, ülkemizde binek otomobil üretiminde yaşanan yetersizlik. Pazarının beklentileriyle uyumlu modellerin azlığı yüzünden ithalatın payı her geçen gün artıyor. Tofaş, Renault, Hyundai, Toyota ve Honda dışında binek otomobil üretimi yapılmadığı için dengeler ithalat ağırlıklı olarak gelişiyor.

SEKTÖR İHRACAT FAZLASI VERİYOR

2014 yılı Ocak-Nisan döneminde 4 milyar 374 milyon dolarlık ithalata karşılık 6 milyar 81 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektör 1.7 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Son 8 yıllık dönemdeyse toplam taşıt araçları dış ticareti 12 milyar 562 milyon dolar fazla verdi. İlk 4 ayda ihracatı yüzde 9 , ithalat yüzde 4 oranında azaldı.

ÜRETİCİLER BÜYÜK İTHALATÇI

Pazarda yaşanan başka bir ilginç durumsa, artık Türkiye'de en büyük üreticilerin aynı zamanda en büyük ithalatçı konumunda bulunmaları. Yerli üretimle destekleyemediği ürünleri, pazardaki talep doğrultusunda ithal eden markalar binek alanında hem ithalatçı hem de yerli üretici kimliğini
sürdürüyor.