BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,78
ALTIN 2.431,12
HABER /  GÜNCEL

Üreticiler sera nöbetinde

Mersin'de hava sıcaklıklarının düşmesi nedeniyle ürünlerinin donmaması için önlem alan üreticiler, seralarında soba kurarak sabaha kadar nöbet tutuyor.

Abone ol

Silifke ilçesinde, hava sıcaklığının -2 dereceye kadar düşmesi nedeniyle seralarda soba kuran üreticiler, sobaların sönmemesi ve ürünlerinin donmaması için nöbet tutuyor.

Soğuk sebebiyle ürünlerinin donmasından korkan çok sayıda üretici, seralara soba kurdu. Ellerinde termometrelerle seralarını dolaşıp sıcaklığı kontrol eden üreticiler, sıcaklığın sıfırın altına düşmemesi için seralardaki sobalarına odun taşıdı. 

Türkiye'nin sebze ve meyve üretim merkezlerinden biri olan ilçede üreticiler, meteoroloji yetkililerinin yaptığı uyarıları dikkate alarak, özellikle yeni ektikleri domates fidelerini korumak amacıyla seralarından ayrılmadı.

İlçeye bağlı Kurtuluş köyünde serada domates üretimi yapan Turgut Beslenti, gazetecilere yaptığı açıklamada, serasında kurduğu kömür sobalarını akşamın ilk saatlerinde yakıp, sönmemesi için sabahın ilk ışıklarına kadar sobanın başında beklediğini söyledi. 

Sera içerisindeki sıcaklığın 0 derecenin altına düşmesinin ürünün değer kaybına neden olacağını ifade eden Beslenti, seralarından ayrılmaya korktuklarını kaydetti. 

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ise bu yıl ilçe genelinde 4 bin dönüm serada yaklaşık 50 bin ton domates hasadının yapılmasını beklediklerini belirtti. 

"KORUMAZSAK DEĞERİ DÜŞER" 

Tedbir alınmadığı takdirde gece 0 derecenin altına düşen soğuk havanın, ürünün değer kaybetmesine yol açabileceğini dile getiren Can, şöyle konuştu:

"Don tehlikesi büyük. Böyle bir dönemde üreticimizin seralarında çok dikkatli olması gerekiyor. Serada yaşanan don, ürünlerin değerini kaybettirir. Soğuktan korunmayan ürünlerin ekonomik değerinin düşeceği yadsınamaz bir gerçek. Onun için üreticilerimiz seralarında nöbet tutmaya başladı. Üreticilerimizin kesinlikle don ya da başka türlü afetlerden zarar görmesini arzu etmiyoruz. Ancak tedbiri de elden bırakmamak gerekir."