BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Ünlü grevin öyküsü kitaplaştırıldı

60. yıldönümünü kutlayan Petrol İş'in ilk grevi olan Berec Kitabı, Özkal Yiyci tarafından kitap dünyasına kazandırıldı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Özkal Yiyci'nin kaleme aldığı ve Hakan Koçak'ın yayına hazırladığı "Kırkbir Uzun Gün: Berec Grevi" Petrol-İş Sendikası Sosyal Tarih Yayınları arasından çıktı.

Petrol İş Sendikası'nın ilk gerçekleştirdiği grevi konu eden kitaptaki ayrıntılar dönemin koşulları da göz önünde bulundurulduğunda, son derece yetkin biçimde organize ettiğini gösteriyor. İşyerindeki ilk örgütlenme çalışmalarından başlayarak, işverenle sürdürülen zorlu ilişkiler ve grevin sendikanın tüm olanakları seferber edilerek, büyük bir disiplin içinde yaşama geçirilmesinde gösterilen özen, enerji ve becerinin düzeyi bugün için bile ders alınacak nitelikte.

Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı'nın daha önce yayınladığı Paşabahçe ve Kavel grevlerini konu alan monografilerden sonra Berec'i öyküsünün de kitaplaştırılması emek tarihimizin bu döneminin ayrıntılı tablosunun oluşturulmasında önemli bir boşluğu dolduruyor.

Diğer Yandan Petrol İş Yayınları'ndan çıkan "Sosyal Haklar Ulusal Sempozyumu II Bildiriler" ile "Geçmişten Geleceğe 60 Yıl" sendika yayıncılığı açısından göze çarpan diğer iki çalışma...