BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Ünlü avukata Türk polisi dayağı!

İnsan Hakları ve düşünce özgürlüğü alanında tanınmış isimlerden olan Azeri avukat, Atatürk Havalimanı'nda tekme tokat dövüldü!

Abone ol

İnsan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında saygın isimlerden biri olan Azerbaycanlı Avukat İntikam Aliyev, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) yaptığı bir toplantıya katıldıktan sonra, ülkesine gitmek için geldiği İstanbul Atatürk Havalimanı'nda, polisle girdiği tartışmanın faturasını ağır ödedi.

Avukat İntikam Aliyev, geçen hafta AGİT'in Litvanya'da düzenlediği toplantıda 'ifade özgürlüğü' üzerine bir konuşma yaptıktan sonra, ülkesine dönmek üzere aktarmalı bir uçakla 6 Aralık'ta İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. Saat 22.00 sularında uçağı vardı. Avukat Halil Kocabaş'a göre, 49 yaşındaki Aliyev, pasaport kontrol kapısına geldiğinde polisle arasında tartışma çıktı:

AMELE KELİMESİ AZERİCE'DE YOK

"Polis, Aliyev'in adını görünce Azerice şarkı söyler tarzda ismini okuyor. Pasaportu da lakayt şekilde uzatıyor. Pasaport yere düşüyor. İntikam Bey 'Niye bana böyle davranıyorsun' diyor. Polis pasaportu alıp sertçe bankoya koyuyor. 'Al git işte' diyor. İntikam bey de 'Azeriyim diye mi küçümsüyorsun?' diyor. Polis hızlıca kapıyı açıp 'Sen niye konuyu uzatıyorsun' diyor. İntikam Bey yürüyor bu esnada. Polis pasaportu elinden çekmeye çalışıyor. İntikam Bey'in bileti yırtılıyor. Pasaportu alıp 'Gidemezsin' diyor. İntikam Bey Azerice 'Memur oğlanın amiri kimdir' diye soruyor. Memur 'amele' dediğini söyleyerek, hakaret edildiğini iddia ediyor. Oysa Azericede böyle bir sözcük bulunmuyor. İntiKam Bey amelenin ne anlama geldiğini bile bilmiyordu. Daha sonra 15 polis üzerine çökerek üst kata çıkarıyorlar. Dört saat penceresiz bir odada tutuluyor. Aynı polisin yumruk attığını da söyledi."

TÜRKİYE'YE GİRİŞ YASAĞI

Aliyev, önceki gün ifadesi alındıktan sonra, polise 'amele' dediği iddiasıyla hakkında işlem yapılıp sınır dışı edildi. Aliyev'e bir yıl Türkiye'ye giriş yasağı konuldu. Avukat Kocabaş, meslektaşının insan hakları alanında dünyaca ünlü bir isim olduğunu söyledi.
Atatürk Havalimanı'nda görevli bir polis, Azerbaycanlı avukatın şikâyeti ve üzerini aratmaması nedeniyle işlemlerin uzadığını, herhangi bir kötü muamelede bulunulmadığını söyledi.