BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.399,74
HABER /  GÜNCEL

Üniversite hocalarından türban tepkisi

Akdeniz Üniversitesi'ndeki (AÜ) bazı öğretim üyeleri üniversitede türbana izin verildiğini öne sürerek tepki gösterdi

Abone ol

Üniversitenin öğretim üyeleri bu durumun mevcut hukuksal sistemin çiğnenmesi anlamına geldiğini savunarak öğretim üyeleri, türbanın hoca- öğrenci ilişkisini zedelediğini açıkladı.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği, Eğitim-Sen Antalya Şubesi'nin de desteğiyle kampus girişinde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Hilmi Uysal okudu. Türbanın kadın aleyhine eşitsizlik yaratan bir olgu olduğunu söyleyen Prof.Dr. Uysal, "Kadının namusunu, iffetini, ırzını erkekten koruması gerektiği yönündeki anlayış türbanda somutlanıyor. Hocası ve aynı sınıftaki erkek arkadaşlarını bile kendi namusu için tehdit olarak algılayan bir anlayış bilim ve eğitim ortamını, hoca- öğrenci ilişkisini zedeleyen bir ortam yaratıyor" dedi.

"HUKUK KURALLARI ÇİĞNENİYOR"

Üniversitede türbana izin verildiğini öne süren ve bunun açıkça mevcut hukuksal sistemin çiğnenmesi anlamına geldiğini dile getiren Prof.Dr. Uysal, Akdeniz Üniversitesi yönetiminin hukuku çiğnediğini iddia etti. Türban konusunda Akdeniz Üniversitesi Giysi Yönergesi'nin 6'ncı maddesinde, "AÜ öğrencileri derslik, laboratuvar, işlik/klinik ve alan uygulamalarında devlet memurları için öngörülen giysi biçimlerine ve ek olarak uygulama alanının özelliğine göre yukarıda belirtilen giysi kurallarına uymak zorundadır" denildiğini hatırlatan Prof.Dr. Hilmi Uysal, şöyle konuştu:

"Bilimsel ve etik kodların, hukukun çiğnenmesi yetmiyormuş gibi, Rektörlük, Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'ndaki pek çok öğretim üyesi hakkında, Giysi Yönergesi'ni uyguladıkları ve türbanlı öğrencileri uyardıkları için Ağustos ayı içinde soruşturma da açmıştır. Bütün bunlar üniversitemizde hukuk dışı, keyfi, öğretim üyelerini yıldırmaya yönelik ve taraflı bir yönetim anlayışının egemen olduğunu gösteriyor. Öğretim Üyeleri Derneği olarak hukuksuz uygulamalara bir an önce son verilmesini, üniversite yönetimlerinin hukuka bağlı davranmalarını istiyoruz."