BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Üniter yapı pazarlık konusu olacak mı?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Hüseyin Çelik, İmralı süreciyle birlikte oluşan endişelere cevap verdi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Hüseyin Çelik, “Bu memleketin birliğini, dirliğini, bütünlüğünü, bir ve bütün olmasını biz onlardan çok fazla önemseriz. Biz, Türkiye’nin birliğini bütünlüğünü üniter yapısını kimseye asla pazarlık konusu yapmadık ve asla yapmayacağız” dedi.

Çelik, Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen 'Anadolu’da Kardeşlik Ve Çözüm Süreci' konulu panelde gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin birliğini, bütünlüğü ve üniter yapısını kimseye pazarlık konusu yapmadıklarını belirten Hüseyin Çelik, “Şunu da herkes bilsin. Efendim bir çözüm süreci başladı. Arkadaşlar, AK Parti’nin genel başkanı bizim Başbakanımız, bizim bakanlarımız, bizim partililerimiz, yöneticililerimiz diğer partililerin mensuplarından daha az vatansever falan değil. Bu memleketin birliğini, dirliğini, bütünlüğünü, bir ve bütün olmasını biz onlardan çok fazla önemseriz. Biz Türkiye’nin birliğini bütünlüğünü üniter yapısını kimseye asla pazarlık konusu yapmadık ve asla yapmayacağız. Şimdi şöyle zannediyorlar. Arkadaşlar, hükümet ve devlet bir tarafa oturacak, PKK ve BDP bir tarafa oturacak hadi buyurun pazarlık yapalım. Böyle bir şey yok” dedi.

"SIKILI YUMRUKLA EL SIKIŞILMAZ"

Terör örgütü mensuplarının öncelikli olarak silah bırakması gerektiğini, sıkılı yumrukla el sıkışılamayacağını ifade eden Çelik, bu memleketin çocuklarının ölmemesi için çalıştıklarını söyledi. Çelik, "Terör örgütü mensuplarının önce bir kere silah bırakması lazım. Silahların önce susması sonra silahları bırakmaları gerekiyor. Ha oturup da pazarlık olarak bunun karşılığında bunu verin şunu verin meselesi değil. Bir kere bir insanla el sıkışmanız için önce sıkılı yumrukla değil. Sıkılı yumrukla el sıkışamazsınız. Bir kere elini size uzatacak ondan sonrada oturup medeni insanlar gibi konuşacaksınız” diye konuştu.

"HABUR SÜRECİ BİR YOL KAZASIYDI"

Habur sürecinin bir yol kazası olduğunu söyleyen Çelik, BDP ve PKK'nın oradaki süreci sabote ettiğini kaydetti. PKK’nın ideolojik şov yaptığını vurgulayan Çelik, “Habur süreci bir yol kazasına dönüştü. BDP ve PKK oradaki süreci sabote etti. PKK orada ideolojik şov yaptı. BDP buradan siyasi rant elde etmeye çalıştı. Biz o dağda ölüm makinesine dönüştürülen gençleri annelerine babalarına kavuşturmak istedik. Silahı bıraksın gelsin dedik. Ama süreci sabote ettiler. Bir yol kazasıydı” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Halkın bu durumu fark ettiğine dikkat çeken Çelik, buna rağmen bu işi AK Parti’nin çözeceğini ve kendilerinin de süreci yakından takip ettiklerini açıkladı.

"ANAYASA ÇALIŞMALARI İYİ GİTMİYOR"

Çelik, anayasa çalışmalarının iyi gitmediğini, ipe un seren ve süreci sabote etmeye çalışan bir gayretin olduğuna işaret etti. Çelik, “Ama yeni anayasa yapma çalışmaları nasıl gidiyor diye sorarsanız iyi gitmiyor derim. Çünkü maalesef ipe un seren ve süreci sabote etmeye çalışan bir hayli gayret var. Sayın Başbakanımız son günlerde yaptığı bütün konuşmalarda hatta bugün il başkanları toplantısında esas bu işin niye bugüne kadar bu şekilde sürüncemede kaldığını ifade etti” dedi.

Gerçek manada demokrasiye ulaşıldığı zaman MHP ve BDP’nin oylarının düşeceğini söyleyen Çelik, konuşmasını şöyle tamamladı: “Biz Türk ırkçılığını da ayağımızın altına alıyoruz, Kürt ırkçılığın da ayağımızın altına alıyoruz. Her türlü ırkçılığı reddediyoruz. Bu işe mesela MHP çok karşı çıkıyor. Niye, bakın size bir şey söyleyeyim. Merhum Türkeş zamanında bu parti en fazla yüzde 6,7 oy aldı 1977 seçiminde. 16 milletvekili çıkardı. Ne zaman terör tırmandı, Türkeş’in karizması Devlet Bahçeli’nin karizmasından daha mı azdı. Ne zaman terör tırmandı, 1990’lı yıllarda zirve yaptı, MHP zirve yaptı. Kürt ırkçılığı Türk ırkçılığı biri birbirini besliyor. Biri diğerini tahrik ediyor, Tez antitez. Türkiye’de gerçek manada bir demokratikleşme olursa BDP denen parti marjinal bir parti olur. Yüzde 6-7 oy almaz da yüzde 2-3 alabilir. Ama buna inanın MHP yüzde 5-6’ya düşer.”