BIST 10.158
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.397,60
HABER /  POLİTİKA

Gül'den kritik iki yasaya onay çıktı

Cumhurbaşkanı Gül, iki yasaya onay verdi

Abone ol

Köşk'ün onayladığı TSK Disiplin Kanunu ile 'disko' olarak bilinen oda hapsi cezaları tarih oldu. Onaylanan diğer yasa ise terörün finansmanına yönelik önemli tedbirler içeriyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki yasayı onayladı.31 Ocak tarihinde yasalaşarak Gül'ün onayına sunulan 'Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu' ile 'Disko' diye tabir edilen oda hapsi cezaları barış zamanlarında kaldırıldı.

Bu cezaya tek istisna, karasuları dışında bulunan gemilerde işlenen disiplinsizlik halleri olarak belirlendi.

Yine bu kanunla aşırı derecede borçlanma ve borçlarını ödeyememe, ahlaki zayıflık, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, iffetsiz kimseyle evlenmek veya yaşamak, gayri tabii mukarenette bulunmak, TSK'dan ayırma sebebi sayılacak.

TERÖRE MADDİ DESTEĞE 10 YIL HAPİS

Köşk'ten onay alan bir diğer kanun ise 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun' oldu.

Kanun, terör ve terörizmin finansmanıyla etkin mücadele kapsamında; Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Sözleşme'nin ve BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarının uygulanması ile malvarlığının dondurulmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Bundan böyle terör örgütlerine ve teröristlere fon sağlayan veya toplayan kişi, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

TÜRKİYE KARA LİSTEDEN KURTULDU

7 Şubat'ta Meclis'teki görüşmelerin ardından yasalaşan kanun çıkmaması durumunda Türkiye’nin BM şemsiyesi altında 1989’da kurulan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) üyeliğinin askıya alınması gündeme gelecekti.

Bu durumda Türkiye, FATF'nin 'kara listesi'ne girecek; örgüte üye yapılmayan İran ve Kuzey Kore gibi, 'terör destekçisi ülkeler' olarak anılan ülkelerle aynı pozisyona düşecekti.

Türkiye'deki terörün finansmanına yönelik kanunların yalnızca iç tehditlere karşı olduğunu savunan ABD ve AB, yasanın çıkması için girişimlerde bulunmuştu.

Başbakanlık'a gönderilen iki yasa Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.