BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.391,67
HABER /  GÜNCEL

UNICEF: 'OAC'de 2 çocuğun kafası kesildi'

BM yaptığı bir açıklamada Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkentinde en az iki çocuğun kafalarının kesilmesiyle ülkede görülen şiddet olaylarının "daha da korkunçlaştığını" ve gittikçe daha fazla çocuğun militan gruplara katıldığını açıkladı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler yaptığı bir açıklamada Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkentinde en az iki çocuğun kafalarının kesilmesiyle ülkede görülen şiddet olaylarının "daha da korkunçlaştığını" duyurdu.

BM ayrıca Bangui'de 5 Aralık'tan bu yana 16 çocuğun öldürüldüğünü ve gittikçe daha fazla çocuğun silahlı gruplara alındığını açıkladı.

Şiddet olaylarında çoğunlukla Hristiyanlarla Müslüman militan gruplar çatışıyor.

BM çocukların öç saldırılarında hedef alındığını söyledi.

OAC'nin başında Müslüman eski isyancı Michel Djotodia bulunuyor.

Djotodia'nın Mart ayında ülkenin idaresine geçmesiyle çoğunlukta bulunan Hristiyan toplumundan gelen eski cumhurbaşkanı Francois Bozize yurtdışına kaçmak zorunda kalmıştı.

'Acımasız saldırılar'

Yardım kuruluşları, Bangui'de Aralık ayında yaşanan çatışmalarda yaklaşık bin kişinin öldüğünü ve nüfusun yaklaşık yarısı olan yaklaşık 370 bin kişinin yerlerinden edildiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF yaptığı açıklamada çocuklara "daha önce görülmemiş seviyelerde" şiddet uygulandığını açıkladı.

UNICEF açıklamasında kafası kesilen bir çocuğun cesedinin başka yerlerinin de kesildiği; 5 Aralık'tan bu yana 60 çocuğun da yaralandığı söylendi.

UNICEF OAC temsilcisi Souleymane Diabate "Gittikçe daha da fazla çocuklar silahlı gruplara dahil edilirken, acımasız öç saldırılarının da hedefi oluyorlar. Çocukların saldırılarda doğrudan hedef alınması uluslararası insan haklarına aykırıdır ve hemen kesilmelidir. Çocuklara karşı saldırının engellenmesi için somut adımların atılması gerekiyor." dedi.

Geçen ay BM yaptığı açıklamada OAC'de çocuk askerlerin miktarının iki kat yükselip 6 bine çıktığını söylemişti.

Birçok ülke vatandaşlarını Orta Afrika Cumhuriyeti'nden çıkarıyor.