BIST 10.708
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,71
HABER /  GÜNCEL

Unakıtanın hedefi yüzde 4

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, enflasyonu yüzde 4'e çekeceklerini söyledi.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Bizim niyetimiz enflasyonu yakın ve orta vadede yüzde 4'ler seviyesine getirmektir" dedi.

Unakıtan, Balıkesir Sanayi Odasının Salih Tozan Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, Ekonomide güçlü olabilmek için kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla'sının (GSMH) artırılması gerektiğini, bunun yolunun da üretimi artırmaktan geçtiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de şimdi ekonomide ikinci döneme başlıyoruz. Artık klasik ürünler değil, katma değeri yüksek ürünlere geçmemiz olacaktır. Onun için de makro ekonomik göstergeleri iyileştirmeye devam ederek, mikro ekonomik tedbirlerle destekleme zamanımız geldi. Şimdi o döneme geldik."
Enflasyonu düşürme konusunda gerekenleri yaptıklarını, ancak bunun artık zora girmeye başladığını ifade eden Unakıtan, enflasyon azaldıkça, daha aşağıya indirmenin zorlaştığına dikkati çekti.
Unakıtan, petrol fiyatlarındaki artışın enflasyona olumsuz etkisine yapacak bir şey olmadığını, bütün ülkelerde olduğu gibi bu durumun enflasyonu yukarı çektiğini kaydederek, şöyle konuştu:
"Ama bizim niyetimiz enflasyonu yakın ve orta vadede yüzde 4'ler seviyesine getirmektir. Efendim, 'hükümet ikide bir 5 diyor, 4 diyor tutmuyor'. Tutacak kardeşim. Tutana kadar devam edeceğiz ama tutturacağız. Eğer biz ekonomik politikaları bozmadan bu şekilde devam ettirirsek yabancı yatırımcılar devamlı gelecektir. Bize özelleştirmeler dolayısıyla tenkitler geliyor ama millet de artık anladı. Efendim niye şunu bunu satıyorsun. Kardeşim devletin üstünde hepsi kambur olmuş ve siyasilerin çiftliği haline gelmiş. Bana niye kızıyor muhalefet? Yarın öbür gün biz iktidar olursak bizim çiftlikler gitti diyor..."
Türkiye'nin üretime yönlendirilmesi, rekabetçi yapısının artırılması için yeni bir ekonomik döneme geçildiğini vurgulayan Unakıtan, "Türkiye'nin yeni dönemdeki yeni ekonomi politikası mikro ekonomik tedbirlere daha ağırlık vererek, makro ekonomik dengeleri gözetip gelişmemizi hızlandırmaktır" dedi.
Unakıtan, araştırma-geliştirme AR-GE teşvikleri getirecek, yeni bir kanunun Bakanlar Kurulu'ndaki imzalarının tamamlandığına da değinerek, "Şimdi herkes benden teşvik istiyor. Teşvik meşvik yok. Şimdi herkes yeni araştırma geliştirmelere önem vererek, yeni ürünler geliştirmeyi hedeflemesi lazım" diye konuştu.

Yabancılara mülk satışı

Yabancılara mülk satışına da değinen Unakıtan, şunları kaydetti:
"Eski İngiliz büyükelçisi bile emekli olduktan sonra gitti Bodrum'dan yer aldı. Kötü mü? Biz de satıyoruz. Villa satıyoruz 2 milyar dolar her sene bu daha da artacak. İspanya'ya gittim ben, orada 2 milyon villa satılmış. Demek ki, 400 milyar dolar para girmiş ülkeye. 1 milyonda biz satalım ya ne olacak. 'Sen de Türkiye'yi satıyorsun' diyorlar bana. Türkiye yerinde kardeşim. Hiç evi almış sırtlanmış da (bunu götüreyim diyeni) gördünüz mü? Türkiye'ye efendim sıcak para girdi, soğuk para girdi, girecek. Eğer ülke yatırıma elverişliyse oraya yabancı sermayede gelir sıcak da gelir, soğuk da..."