BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Unakıtan rahatlattı

Unakıtan, finansal araçların vergilendirilmesinde bir değişikliğin söz konusu olmadığını açıkladı.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, finansal araçların vergilendirilmesinde herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını, aynen devam edeceğini, buna ilişkin tebliğin ise konuşmasının ardından internet sayfasında yayımlanacağını açıkladı.

Unakıtan bu sözleriyle, özellikle yabancı yatırımcıları rahatlatmaya dönük mesaj vermiş oldu.

Bakan Unakıtan, bakanlıkta güncel ekonomik gelişmeler konusunda düzenlediği basın toplantısında, finansal araçların vergilendirilmesine dönük yapılanları hatırlattı.

Bu kapsamda vergilendirmenin eskiden çok karmaşık olduğunu, yapılan düzenlemelerle sistemi basitleştirdiklerini, mükelleflerin beyanname verme külfetlerinin ortadan kaldırıldığını, vergilendirmeyle ilgili belirsizliklerin giderildiğini ve eşitsizliğin kaldırıldığına işaret eden Unakıtan, böylelikle farklı uygulamalara son verildiğini, vergi tabanı genişletilerek piyasanın bütünüyle kayıt altına alındığını belirtti.

Unakıtan, mali piyasalarda yabancı fon çıkışlarının da biraz tetiklediği, geçen hafta başlayan ve bu hafta durulmaya yüz tutan bazı gelişmeler yaşandığını bildirdi. Bakan Unakıtan, bu gelişmeler analiz edildiğinde, dışsal gelişmelerin, sebeplerin daha fazla ağırlık kazandığını ifade etti.

Gelişmekte olan piyasaların tamamında bu dalgalanmaların başladığını ifade eden Unakıtan, "Bu Türkiye'de de oldu, Türkiye'de biraz daha fazla oldu. Bunun nedeni de bir takım içsel sebepler de buna eklendi" dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan, dalgalı kur sisteminin, piyasalara giriş- çıkışların, ani çıkışların "sigortası" olduğunu söyledi.

Unakıtan, Türkiye'de bağımsız bir Merkez Bankası olduğunu ve para politikalarının artık kurumsallaştığını, bu durumun şahsa bağlı olmadığını, belli kaideleri bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de dalgalı kur sisteminin bulunduğunu ve dalgalı kur sisteminin bu tür giriş- çıkışların, ani çıkışların sigortası olduğuna işaret eden Unakıtan, şöyle devam etti:

"Girerken kolay olur ama çıkarken kolay olmaz. Piyasalar hemen tepki verir, piyasalar tepki verdiği zaman da girmenin çıkmanın maliyetinin ne olacağını iyi hesaplamak lazım. Biz her zaman söylemişizdir, evet Türkiye'ye sıcak para da girer, soğuk para da girer, hepsi girer. (Bunun için önlem al), hayır arkadaş. Türkiye'ye para girişlerinde herhangi bir kısıtlamamız yok, mümkün değil, olmayacaktır."

Unakıtan, Türkiye'de kalıcı bir mali disiplinin sağlandığını ifade ederken, bir ülkenin bütçesinde mali disiplin varsa ve bütçesi sağlam bir bütçe ise kimsenin korkmasına, endişelenmesine gerek olmadığını söyledi