BIST 10.471
DOLAR 32,84
EURO 35,22
ALTIN 2.440,44
HABER /  GÜNCEL

Umur Talu medyadaki Sevr'i yazdı

Sabah yazarı Umur Talu, medyada kartelleşmeyi yazdı. Siyasetçiden, iş dünyasına, medya dünyasından okura kadar, insanların nasıl dayatma altında kaldığını yazdı.

Abone ol

Medya savaşları bütün hızıyla sürüyor. Doğan grubu ve Ciner grubu arasında yaşanan mücadeleye Umur Talu da katıldı.

2003 yılına kadar tek yönlü medyanın tek ses ile insanları yönlendirdiğini  yazısıyla dile getirdi.
Dün, 2003'ün hemen öncesinde, medyadaki "tek elli" yapının öyküsü vardı.
"Türkiye medyasında Sevr" de diyebilirsiniz. Her şeyi teslim almaya dönük dayatma.
Oldu; sonra bozuldu. Şimdilik. Star kaynaklı "şantaj, tehdit furyası" üstüne çok şey anlatıldı.
Ama bu yapı hâlâ tahlile muhtaç. Aktörlerin de ders alması, "bir daha olmaması" için.
O "Sevr" in, dünkü yazının girişindeki "sizler" i nasıl etkilediğine gelince..
Cumhurbaşkanı: Büyük medyanın istediği RTÜK yasasını geçirmiyorsunuz. Birden, kaça perde yaptırıp kaça ev aldığınız birkaç yerde manşette. Oldu, hatırlayın.
Başbakan, hükümet: Medya karteli sizi kuşatmış. Her an bir talep. Kimini hallediyor, kiminde vaatle onları teslim alıyorsunuz. Hüsamettin Özkan ve Mesut Yılmaz, Bahçeli bunun kitabını yazarlar. Ecevit yazmasın. Yüzünde acınası bir ifadeyle, medyaya nasıl çaresiz teslim olduğunu bizzat gördüm. İş güvencesi çıkmasın, çıkarsa medya çalışanları dahil edilmesin diye, kızının nasıl manşete konduğunu Yaşar Okuyan hatırlar. Kendinizi iktidar sandınız; ama işlerini görünce, işiniz bitince çöpe. Olmadı mı?
Üst düzey komutan: 28 Şubat'ta nasıl teslim olduklarını gördünüz. Medya büyük güç ama, korkusu var. Korkuyu istismar kolay. Hele tek kalemde bir sürü yayını etkilemek.
Rakip medya: En büyük rakip Sabah zaten teslim olmuş. Çukurova medyasının ödü kopuyor. Cumhuriyet bile. Dağıtım tekel. Güç tekel. İsteyince, o güçten korkan bir üniversitede medyayı eleştiren web sitesi bile kapattırılıyor.
İlan reklam veren: Karşınızda büyük medya karteli var. İlan ve reklamın yüzde 80'inden fazlası elinde. Vermeyecekseniz, kendinizi güvenceye almak için verecek; verecekseniz, dayatılan fiyatı kabul edeceksiniz. Bir haberle bitildiği günler.
İş dünyası: TÜSİAD filansınız. Holding, şirketsiniz. O medya gücünü karşınıza almak ne kelime, çıkarlarınızı savunabilsin diye, yapışmışsınız. Başka sektörlerde belki rakibiniz onlar. Adaletsiz, "serbest piyasa" ya aykırı. Kabulleniyorsunuz; çünkü korkuyorsunuz. Borsa, bir haberle alt üst olabilir; o güç, haber desteğinde Borsa'da at koşturabilir.
Bayi: Gazete, dergi alıp