BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.426,78

Umman Çetinbaş

Bu hafta Antalya Skal Yönetim Kurulu Başkanı ve Crystal Otellerinin Ceo’su turizme 40 yılını vermiş Umman Çetinbaş ile Türk turizmi ve otelciliği adına keyifli bir röportaj yaptım. Umman Çetinbaş dünden bugüne samimi bir şekilde sorularımı yanıtlarken bir

Bu hafta Antalya Skal Yönetim Kurulu Başkanı ve Crystal Otellerinin Ceo’su turizme 40 yılını vermiş Umman Çetinbaş ile Türk turizmi ve otelciliği adına keyifli bir röportaj yaptım. Umman Çetinbaş dünden bugüne samimi bir şekilde sorularımı yanıtlarken birçok önemli ayrıntıyı da benimle paylaştı.

Otelcilik Sektöründe Geçen 40 Yılın Ardından Umman Çetinbaş İle Derin Bir Ummana Daldık

Herşey Dahil Sistemde Türk Otelciği Açık Ara Önde

Türk otelciliği hakikatten all inclusive sistemde çok iyi ve diğer ülkelere göre açık ara öndedir. Mevcut kalitemizi ayakta tutmalıyız. 24 saat hizmet veriyoruz. Çok iyiyiz derken haksız rekabete yol açacak kurum, kuruluş ve kişilere karşı dikkatle ve kendi içimizde de iyi bir denetleme sistemi kurmalıyız. Oteller denetimlere karşı hazır olsunlar. Yiyecek içecek denetimi düzenli olarak yapılmalıdır. Hizmet kalitesinde yiyecek içecek kalitesi ile verilen servis, insan unsuruyla birleşince toplam hizmet kalitesini ortaya çıkarır. Biz iyiyiz, verdiklerimiz gerçekten çok fazla, a la carte restoranlar, room servisler bazen abarttığımızı düşünüyorum.

Antalya’da Turizmi 12 Aya Yayamadığımız İçin Personeli Küstürüyoruz

Hizmet üretecek kalifiye personel sıkıntısı var. Biz bunu kendi kurmuş olduğumuz akademilerle kapatıyoruz. Mevcut yatak kapasitesiyle kaliteli eleman sayısının aynı oranda artmaması kanayan yaradır. Bizim otellerimizden örnek verirsek 7 otelimizin Ocak ayında biri, diğer üçü ise kış aylarında açık halbuki 7 otelimiz var. İstemesek te mesai arkadaşlarımızın bazılarıyla vedalaşmak zorunda kalıyoruz. O süreçte kişinin bulduğu iş 12 ay ise tekrar geri dönmüyor. İstihdamı 12 aya yaymanın formüllerini üretmeliyiz. Maliyet analizleri yaptığımızda gelir- gider tablolarında eksiler oluşuyor. 31 Ekim ile 1 Nisan arasında istihdam da vergi yükünün kaldırılması. Devlet politikalarının bu hususta kuvvetlendirilmesi çok önemlidir. Daha rasyonel olmalıyız.

12 Aylık Turizmin Anahtarı

Kış aylarında sağlık turizmi ve yaşlı turizminin uzun konaklamalar ile ülkemize getirilmesinden geçiyor. Türkiye de 5 ay kış var. Avrupa da ki kış çok ağır Rusya, Norveç ve kuzey ülkeleri de keza öyle. Türkiye de kış aylarında emekli nüfusu uzun sürekli konaklamalarla ülkemize getirebilmenin yollarını açmalıyız.

Yabancı Markaların Çoğalması Türkiye’ye Olan İlginin İfadesidir

Bu Sevindiricidir

1973 yılında Münih Hilton’a gittim. Ülkemizde İstanbul’da ilk defa 1955 yılında Hilton daha sonra sheraton, intercontinental, yıllar sonra Swiss ve Conrad geldi. Şimdilerde ise ülke genelinde dünya markalarının isim hakkıyla turizme kazandırılan oteller Türkiye’de otelciliğin çok iyi yolda olduğunu gösteriyor. Otelciliğin kendi içerisinde, kendi konseptlerine ve kendi segmentlerine göre çok çeşitli ve çok yönlü uygulamaları yapılmaktadır. Accor Otelleri çoklu otelcilikte dikkatli çekmektedir. Bizim hedefimiz ise Türkiye’de büyümektir. Crystal otelleri olarak 10 otel işletiyoruz.

Anadolu’ya Yayılan Otelcilik Ağı Kültür Turizminin de Önünü Açacaktır

Bana kalırsa 40 yıldır bu sektör içerisinde 23 yıllıda yöneticilik ile geçen bir turizm yöneticisi olarak biz kültürümüzü iyi tanıtamıyoruz diye düşünüyorum. Bir Türk mutfağımız var ki inanılmaz rengi ve bu mutfağı daha etkin ve tanıtıcı kullanmalıyız. Kültür turizminin hareketlenmesi ülkemiz turizm potansiyeli için çok önemlidir. 2011 yılında Crystal otelleri olarak 1milyon 350 bin geceleme yaptık. Yaklaşık 170 bin kişiyi ağırladık. Bizim otellerimiz çok farklı bölgelerde olduğu için farklı misafir profillerine hizmet ediyoruz. Genel olarak bizim yemek ve servisimizden misafirlerimiz mutludurlar. Hem göze hem mideye hitap ederiz. Ben bir tatile gitsem ne isterim? Ne beklerim? Verdiğim paranın karşılığını alabilmem adına huzurlu bir tatil geçirmem için bilinen ve güvenilir bir marka acaba nasıl bir oteldir sorusunu yanıtlayan bir otel tercih etmek isterim. İçerikte hizmet sunan hijyenik iyi bir mutfak, iklimlendirilmesi iyi ve temiz bir oda olmazsa olmazlarımdandır.

Hareket Eden Her Şeye Gülümseyin, Hareketsiz Her Cismi Temizleyin

Bir otelde tüm personel gülümsüyor ise işte o otel her şeyi aşmış bir oteldir. Ekibime misafirlerimize ilgi, konusunda söylediğim ve uygulamalarını istediğim şey hareket eden her şeye gülümseyin, duran her cismi temizleyin bu bir sehpada olabilir, bibloda olur… Personelde lisan eksikliği öz güven eksikliğine sebep oluyor ancak gülümsenin lisanı yoktur gülümseme herkesin anladığı bir dildir.

Umman Çetinbaş’tan Genç Turizmcilere Öğütler

Öncelikle turizm ve otelcilik sevilmeden yapılacak bir iş değildir. Zaman ve tatil mefhumu yoktur. Otelcilikte önce işinizle evli olmalısınız. Eşinizden daha çok işinizi seveceksiniz, eşiniz sizi anlayışla karşılayacak. Genç arkadaşlar meraklı olsunlar, bir otelde en önemli bilgiyi misafirden alırsınız misafir size her şeyi söyler. Bir yere gelirken çok hızlı gidiliyor bu yol doğru değildir. Bir yere gelinirken büyüme hızlı olmamalıdır.

Otel Müdürü Her Şeydir

Otelcilik tamamen hizmet sektörüdür. Öyle bir dünya ki otel bir şehir, Otel müdürü ise gerektiğinde sosyologdur gerektiğinde mimar, gerektiğinde avukat gerektiğinde doktor otel müdürü her şeydir. Mimar kadar estetik olacak dekorasyon da zevk sahibi olacak, gerektiğinde ilk yardımı yapabilecek çok yönlü olacak, örnek olacak bu mesleğin ve öğrenmenin sonu olmadığını da bilecek.

Karşılıklı Vaatler Tutulamıyor

Otel yöneticisi ile yatırımcısının ilk görüşmesindeki sözleri tutamayışından kaynaklanan yol ayrılıkları kuruma ve kişilere zarar veriyor. Tutulamayacak sözler karşılıklı olarak verilmemelidir ki sonrası hayal kırıklığı ve hüsran olmasın.

2012 Yılının Otelcilikte Daha İyi Olacağı Konusunda İşaretler Var

Mısır ve Tunus ta karmaşanın dinmemesi, Yunanistan’ın ekonomik durumu sebebiyle Türkiye’ye gelen misafir yine Türkiye’ye gelecek. Almanya’daki iki büyük tur operatörü %20 koltuk artışı yaptı keza Rusya’da öyle. Hollanda pazarı eskisi gibi olacağı sinyallerini verdi. Kuzey ülkelerinde gelişme var. İran pazarı nevruz ile beraber farklı bir Pazar oldu. Baltık ülkelerinde artış var. Polonya’dan artış bekliyoruz, Fransa’da artış var. Artışlarımız iki haneli değil ama iyi yönde artış var. İngiltere ise nispeten eksi ama sezonda toparlayacaktır.

İç Turizm Tamamen Bir Siboptur

İç turizm hiçbir zaman yadsınamaz otellerimizde önemli bir misafir gurubudur. İç turizm hareketi daha erken başladı. Bu sene iç turizm daha iyi olacaktır. Kur farkından dolayı yurtdışı seyahatleri yerine yurtiçi seyahatler tercih edilecektir. Bizim otellerimizde de %25-30 belirli aylarda %40’a varan iç Pazar payımız var. Tabi ki bu istatistlikler değişebiliyor.

Birazda Umman Çetinbaş

Bir Daha Bu Dünya’ya Gelsem Yine Otelci Olurdum

40 Yılın Otel Yöneticisi

1954 doğumlu Umman Çetinbaş mesleğe ilk olarak 1971 yılında İstanbul Laleli Büyük Keban Otelinde restoran kasiyeri sonra santral memuru oradan da resepsiyon ile başlayan serüveni yurtiçi ve yurtdışında birçok otelde değişik pozisyonlarda çalışarak geçerken 23 yılı yöneticilikle geçirdi. 2003 yılından beri de Crystal Otellerinde mesleğine devam ederken bu gurubun Ceo’luğu ve aynı zamanda da Antalya SKAL’ın yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürerek Türk turizmine hizmet etmeye devam ediyor. Emeklilik hayalini ise Fenerbahçe’nin 90+5 te galip geldiği maça benzetiyor. Kendimi neden emekli hissedeyim diyerek hep erteliyor ve ekliyor:

Ben Hep 19 Yaşındayım Çünkü Heyecanımdan Hiçbir Şey Kaybetmedim

1971 yılında otelden içeri attığım adım ile şimdiki durumumuzu karşılaştırdığımda otelcilikte neredeyiz? Dediğimde dağları aşmışız. Hayal bile edilemeyen bir Türk turizmi ve otelciliği ile karşı karşıya olmak beni son derece mutlu etmektedir. Yurt dışında gezdiğim ülkelerdeki oteller ile de mukayese ettiğimde gerek servis gerek kalite anlamında iyi durumdayız. Antalya SKAL’da otellerde kullanılan atık sabun projemizle bu sabunları toplayarak okullara ve yaşlılar yurduna gönderiyoruz. Simav depreminde 3000 sabun ve Van depreminde depremzedeler için 9000 sabun gönderdik. Çevreye yönelik turizm çalışmalarımızda ise Side de Nisan ayında fidanlar dikeceğiz. Mesleki anlamda üst düzey turizm profesyonellerinin uluslararası platform da bir araya geldiği SKAL 78 yıllık bir kurum. Etkin faaliyetlerimizi kolektif olarak sürdürüyoruz. Umman Çetinbaş dile kolay 40 yılını bu mesleğe adamış, 41 kere Maşallah dedirten bir yönetici oldu. Başarılı turizm yöneticimizi ve onun tecrübelerini sizlerle paylaştık. Otelcilik sektörünün güçlü ve başarılı isimlerini sizlerle buluşturmaya devam edeceğiz.

Tatil Tadında Kalın