BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Uluslararası sözleşme kadına şiddeti önler mi?

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Gauri Van Gulik BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Abone ol

Kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadeleyi amaçlayan uluslararası bir sözleşme, İstanbul'daki Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanları toplantısında imzaya açıldı.

Zirvede Türkiye, ilk imza koyan ülkelerden biri oldu.

Sözleşme, uluslararası bağlayıcılığı olan ilk düzenleme.

İmza koyan ülkelere; önleme, koruma, kovuşturma ve mağdur destek mekanizmalarıyla,, kadına karşı şiddetle savaşta, kapsamlı bir yasal çerçeve oluşturacak.

Uluslararası sözleşme, fiziksel, cinsel, psikolojik şiddetin yanı sıra, zorla evlendirme ve kadın cinsel organlarının kesilmesi gibi farklı şiddet türlerini tanımlıyor ve bunlara yaptırım getiriyor. İmzacı ülkeler, ayrıca Konsey bünyesinde, uluslararası bağımsız uzmanlar komitesi tarafından denetlenecek.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün geçen hafta yayımladığı rapora göre Türkiye'de sistem, kadınları ve kız çocukları şiddetten koruyamıyor. Raporda ailenin korunmasına yönelik kanundaki ve uygulamadaki eksikler de belgeleniyor. Sözleşmeyi, bu raporun yazarı Gauri Van Gulik'le tartıştık ve ilk olarak "oluşturulacak bağımsız komite, ulusal düzeyde denetimde ne kadar etkili olabilir? sorusunu yönelttik.