BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,82
ALTIN 2.442,11
HABER /  GÜNCEL

Uluslararası Enerji Ajansı: Doğal gaz altın çağına giriyor

Uluslararası Enerji Ajansı IEA'ya göre, doğal gaza talebin giderek artması ve büyük miktarlarda sağlanabilmesi, 'doğal gazın altın çağını müjdeliyor.'

Abone ol

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), doğal gaza olan talebin artmasının ve bu talebe karşılık büyük miktarda kaynak sağlanabilmesinin, "doğal gazın altın çağını başlatabileceğini" bildirdi.

IEA'nın raporu, doğal gaza olan talebin 2030 yılında kömürü geride bırakabileceğini, 2035 yılında da petrole olan talebe yaklaşabileceğini savunuyor.

Ajans, doğal gazın bu kadar popülerleşmesinin temel sebeplerinden biri olarak nükleer enerjinin belirsiz geleceğine işaret ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Çin ve ABD, doğalgaz sektöründe büyümenin başını çekecek.

Çin, önümüzdeki yıllarda daha temiz yakıt türleri kullanabilmek için gayret ediyor, uzmanlara göre bu durum, doğal gaza olan talebi büyük ölçüde artıracak.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın baş ekonomisti Fatih Birol, "Dünya genelinde en kirli 20 kentten 16'sı Çin'de. Bu durum, büyük ölçüde kömür santrallerindeki üretime dayanıyor. Bu sebepten Çin kömür enerjisiyle üretimin yerine doğalgazı koyabilmek için bastırıyor." diye konuştu.

Fatih Birol ayrıca, Çin'in hâlihazırda Almanya kadar doğal gaz kullandığını; ancak büyüme potansiyeli göz önüne alındığında, tüketiminin, 2035 yılından itibaren tüm Avrupa Birliği'ni geçebileceğini vurguladı.

Uluslararası Enerji Ajansı, ABD'den gelen talep konusunda ise ülkedeki kömür santrallerinin yüzde 60'ının önümüzdeki 20 yıl içinde devre dışı kalmalarının beklendiğini belirtiyor.

Ajansın raporunda, dünyanın kimi yerlerinde ucuz ve bol miktarda doğal gaz bulunmasının, yenilenebilir enerjiye olan talebe zarar verebileceği uyarısında bulunuluyor.