BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,74
ALTIN 2.401,46
HABER /  GÜNCEL

Ulusalcılık akımı neyin nesi?

Ergenekon'un 11. dalgasıyla birlikte ulusalcılık yeniden gündemde. Peki nedir bu ulusalcılık?

Abone ol

Ergenekon gözaltılarındaki isimler ağırlıklı olarak usulsalcı fikirlere sahipler. "NTV Yazı İşleri" programına konuk olan araştırmacı yazar Tanıl Bora, ulusalcılıkla ilgili ilginç bilgiler verdi. İşte o açıklamalar:

"10 yıl öncesine kadar müstakil bir atım olmaktan uzaktı. Laik, CHP geleneğinden gelen onların milliyetçiliğine ulusalcılık denirdi.

10 yıldır ayrı bir atık çizgi ifade ediyor. Yükselişinde laik, şehirli, tahsilli orta sınıflı insanları milliyetçi sınıfa kazanma kampanyası ile akım hale geldi. Milliyetçilik doğrultusunda  militanlaştırmaya dönüştü.

Merkezi tek elden yönetilen bir şey değil. İdeolojik dalganın toplumda epey güçlü etkileri var. Çok püpelerleşmiş ve kolayca fanatikleşecek bir takım temas noktaları var.

Dink cinayetin şok tesiri ile burada ters giden gayri medeni ölçülere varan zararlı tehlikeli büyük işler olduğunu sezerek bir kısmı terketti.

Ulusalcılar akım olarak anılmazken ırkçı söylemlerden zok sakınırlardı. Bu hicap örtüsü ortadan kalktı. Irkçı, hamasi söylem kullanmaya yakın hale geldi. Yabancı düşmanlığı ve komplo teorilerine düşkünlük ve her şeyi olan biteni komplo teorilerle açıklama, AB süreci ve AK Parti iktidarı ile bağlıntılı düşünmek lazım.

Osmanlı'nın son dönemiyle, milli mücedele dönemi ve erken cumhuriyet döneminin koşullarını aynen günümüze yansıtmak ve her şeyi o projeksiyon koşulları içinde açıklamak.

Tüm olguları bire bir o dönemin vahim mili beka davasıyla bağlantılı işleyerek açıklamak ve bundan müthiş enerji, müthiş hamaset ve nefret üretmek."