BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.387,63
HABER /  GÜNCEL

Uludere'nin komisyon raporu hazır değil

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak-Türkiye sınırındaki Uludere'ye düzenlediği saldırının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, olayı soruşturan meclis komisyonunun raporu hala tamamlanmadı.

Abone ol

Geçen yıl 28 Aralık'ta, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak-Türkiye sınırına savaş uçaklarıyla düzenlediği hava operasyonunun sonucunda 34 kişinin hayatının kaybetmesinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçti.

Şırnak'ın Uludere ilçesindeki olayın ardından TBMM’de İnsan Hakları Komisyonu altında, bu olayı incelemek üzere bir komisyon oluşturuldu ancak henüz bir rapor yayımlanmadı.

Uludere Alt Komisyonu üyelerinden CHP Ankara milletvekili Levent Gök ise bugün yaptığı yazılı açıklamada, komisyonun belirlenen tarihlerde toplantılarını yapmadığını söylüyor ve üyelere toplantı yapılması çağrısında bulunuyor.

Gök, “Uludere Alt Komisyonu’nun rapor için 6 Aralık 2012 ve gerekse 13 Aralık 2012 tarihinde toplanacağı alt komisyon başkanı tarafından sözlü olarak tarafımıza bildirildiği halde bu toplantılar gerçekleşmemiştir,” diyor.

Üyelere toplantıların yapılmamasına ilişkin “inandırıcı bir bilgi verilmediğini” söyleyen Gök, bunun “Uludere Komisyonunun raporunun açıklanmamasına yönelik bir siyasi irade olduğunu ortaya koymaktadır,” diye ekliyor.

Kamuoyunun, alt komisyonun değerlendirmesini beklediğini söyleyen Gök, “Uludere Komisyonunu derhal toplantıya” çağırdı.

“Olayın karartılmasını istiyorlar”

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Levent Gök, “Bu işin başından beri benim gördüğüm tablo çok açık. Gerek iktidar, gerekse askeri yetkililer bu olayın olabildiğince uzatılmasını, soğutulmasını ve karartılmasını istiyorlar,” diyor.

Bundan 5 ay önce ellerindeki bilgi ve belgelerle raporun yazılabileceğini belirten Gök, Uludere’de yakınlarını kaybeden ailelerin ve kamuoyunun bu raporu beklediğini ve bu beklentinin bir an önce karşılanmasının komisyonun sorumluluğu olduğunu söylüyor.

Uludere Alt Komisyonu Başkanı AKP milletvekili İhsan Şener, Nisan ayının başında yaptığı açıklamada raporun Nisan ayı sonuna kadar tamamlanacağını söylemişti.

Alt komisyonda dört AKP'li, bir CHP'li, bir BDP'li ve bir MHP'li üye bulunuyor.

28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak'ın Uludere ilçesine Kuzey Irak'tan geçen kaçakçılık yapan gruba, PKK militanı oldukları gerekçesiyle hava operasyonu düzenlenmiş, olayda 34 sivil hayatını kaybetmişti.

TSK ise olayın ardından bombalamayla ilgili yaptığı açıklamada, “Grubun tespit edildiği bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiş,” demişti.