BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Uludere'de katırları vurulan köylüler anlattı

2011 yılında 34 köylünün savaş uçakları ile bombalandığı Uludere ilçesine bağlı Gülyazı (Roboski) köyünde köylüler, geçim kaynakları olan katırların askerler tarafından vurulduğunu söylüyor.

Abone ol

İki gün önce Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı (Roboski) köyünde katırları vurulan iki kişi, olayın nasıl gerçekleştiğini BBC Türkçe'ye anlattı.

Köylüler, Şirit Yaylası ve Salatalık Pınarı ismi verilen mevkilerde toplam sekiz katırın askerler tarafından öldürüldüğünü söylüyor.

23 Mart'ta gerçekleşen olayın ardından köylüler üç gün boyunca protesto eylemleri gerçekleştirdi.

2011 yılında savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülen 34 köylü ile aynı aileden olan Vedat Encü, olayda iki katırının öldürüldüğünü söylüyor.

Beş köylüsüyle birlikte sabah saatlerinde Irak'a kaçağa gitmek üzere yola koyulduklarını söyleyen Vedat Encü,sınırın henüz Türkiye tarafında iken Salatalık Pnıraı civarında, askeri üssün bulunduğu dağlık bölgeden askerler tarafından üzerlerine doğru uzun namlulu silahlarla ateş açıldığını söyledi.

"12 katır ile kaçakçılığa gidiyorduk. Biz daha sınıra varmadan dağlık bölgeden üzerimize uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Katırların ipleri ellerimizdeydi. Askerler hedef gözeterek katırlarımızı tek tek vurdu. Bizim gruptan benim iki, dayımın üç, toplam altı katırımız öldürüldü. Diğer altı katır da şu an yaralı. Üçünün durumu ağır. Birkaç gün önce de kaçakçılığa giderken askerler bizi durdurdu ama daha sonra serbest bıraktılar" dedi.

'Kaçak geçim kaynağımız'

Köylülerin başka bir geçim kaynağı olmadığı için çaresizlikten dolayı kaçakçılığa gittiklerini söyleyen Vedat Encü "Roboski Katliamı'ndan iki gün sonra bile kaçağa gitmek zorunda kalan köylüler oldu" dedi.

Gülyazı Köyü'nden Beyar Encü de sabah saatlerinde odun toplamak üzere köylülerin keçilerini otlatıp, odun topladıkları Şirit Yaylası'na gittiğini ve orada askerler tarafından iki katırı hedef gözetilerek öldürüldüğünü söyledi.

Beyar Encü, "Yaylaya doğru giderken 20'ye yakın askerin odun topladığımız tarlaya doğru gittiğini gördüm. Daha tarlaya varmadan askerler üzerime doğru ateş açtı. Katırın üzerinden atlayıp uzaklaştım. O sırada iki katırımı da vurdular" dedi.

Encü, "İki asker bana orada beklememi söyledi, ama beni de öldüreceklerini düşündüm. Korktum ve kaçtım. Köye dönüp haber verdim" dedi.

Her bir katırını yedi bin TL ye aldığını söyleyen Bayar Encü "Borç harç bu iki katırı aldım, onları da öldürdüler. Ne yapacağım bilemiyorum" diye konuştu.