BIST 10.046
DOLAR 32,46
EURO 34,67
ALTIN 2.397,21
HABER /  GÜNCEL

Uludere'de 'hayat öfkeyle devam ediyor'

Uludere'de 34 sivilin ölümüyle sonuçlanan bombalama olayı üzerinden geçen bir yılın ardından yakınlarını kaybeden aileler hükümete tepkili.

Abone ol

Geçen yıl 28 Aralık'ta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak-Türkiye sınırına savaş uçaklarıyla düzenlediği hava operasyonunun sonucunda 34 kişinin hayatını kaybetmesinin üzerinden bir yıl geçti.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda konuyla ilgili bir alt komisyon kuruldu, ancak bu bir yıl içerisinde komisyon raporunu tamamlamadı.

Aralarında çocuk ve gençlerin de bulunduğu yakınlarını kaybedenler, devletten özür bekliyor.

Aileler, kendilerine teklif edilen tazminatı ise kabul etmeyerek, hala özür beklediklerini ve olayın emrini verenlerin yargı karşısına çıkmasını istediklerini söylüyorlar.

Öldürülen 34 kişinin arasında hem kardeşi hem de çok sayıda yakını olan Ferhat Encü, "Unutursak Kalbimiz Kurusun" başlığı altında pek çok sanatçı, aydın ve siyasetçinin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen etkinliğin konukları arasındaydı.

Ferhat Encü, saldırıda 16 yaşındaki kardeşini ve on yakın akrabasını kaybetti.

"Bir yıl içerisinde faillerin ortaya çıkarılması konusunda büyük bir mücadele verdik." diyen Ferhat Encü, "Oradaki aileleri yalnızlaştıran ve ötekileştiren bir politikayla karşılaştık." diye ekliyor.

Sorumluların bulunması için devlet ve hükümet nezdindeki gelişmeler konusunda Encü, "Devletin bu katliama bakış açısı ortadadır. Orada ölen insanlara, ailelerine hakaret edercesine bu katliamın üstünü örtmeye çalışıyorlar." dedi.

Bu süreçte kendilerini en çok yaralayanın ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerinin söylemleri olduğunu ifade eden Ferhat Encü, "Katliamın acısı daha taptaze iken ortaya tazminatın atılması bizi çok üzdü. Biz devletten taziyelerini beklerken bu söz konusu oldu." diye konuştu ve bir yılın sonunda ''hayatın orada öfkeyle devam ettiğini'' belirtti.

Cuma günü aralarında BDP ve CHP'li milletvekillerinin, öğrencilerin ve yakınlarını kaybeden ailelerin içinde yer aldığı bir grup Uludere'nin Ortasu (Kürtçe adıyla Roboski) köyünde bir anma töreni düzenledi.

Kuzey Irak'tan kaçakçılık yapan gruba PKK militanı oldukları gerekçesiyle hava operasyonu düzenlenmiş ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, "Grubun tespit edildiği bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiştir." denmişti.