BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.440,01
HABER /  GÜNCEL

Uluç, Hasan Cemal'i hep sevdi!

Hıncal Uluç, Hasan Cemal'in aslında Cumhuriyet'i sevmediğini aksine nefret ettiğini savundu. Yazar, bunun nedenini de şöyle açıkladı.

Abone ol

Sabah yazarı Hıncal Uluç Hasan Cemal'in olay kitabını köşesinde yorumladı. Cemal'in bu gazeteye duyduğu gizli nefreti yazısıyla açıkladı.

Yazı: Hıncal Uluç
Kaynak:  


-"Cumhuriyet'i sevmiştim" diyor Hasan Cemal ve daha kitabının adıyla artık sevmediğini, biraz karıştırınca da nefret ettiğini anlıyorsunuz.
Nefret neden?..
Hasan Cemal Mülkiye'de bizden küçük ama, Gagarin Hasan adıyla okulun popülerlerinden.. Tanışırız. Gazetecilik mesleği daha yakınlaşmamıza sebeb oldu. Yıllar önce İlhan Ağabey ve Oktay (Kurtböke), onu Cumhuriyet'in Ankara temsilcisi yapınca iyice bir araya geldik. Bir defa ofisler komşu.. İkincisi ben her salı, cuma Cumhuriyet'e yazıyorum.
Hasan, işe başladığının haftasında beni bir köşeye çekti.. "Hıncal" dedi.. "Oktay'a söyle.. Benim hedefim bir gün Cumhuriyet'e Genel Yayın Müdürü olmak. Ama Oktay o makamda oldukça, aleyhine tek hareketim olmaz. Bunu bilsin. O bıraktığı gün harekete geçerim.."
Oktay bizim Yeni Gün'den yetişme.. Kardeş kadar can dostumuz, ailecek..
Oktay'a anlattım.. Yüzünde bir tebessüm belirdi, bir şey demeden..
Oktay ayrıldı gene yıllar sonra.. Ve Hasan hedefini buldu. Cumhuriyet'e Genel Yayın Müdürü oldu.
Nefretin sebebi bence bu. Bütün hayatını adamıştı Cumhuriyet Genel Yayın Müdürlüğü'ne.. Oynarken bozduğu oyuncağı elinden alınınca öfkelendi. Öfke giderek nefrete dönüştü.
Oktay gitti, Hasan geldi.. Ben yazmaya devam ettim.. Ben Oktaycı, Hasancı değil, Cumhuriyetçiydim çünkü.. Hâlâ da öyleyim..
Bir gün, Hasan'ın bir sınıf arkadaşı Amerika'dan geldi ve basket yazmaya başladı. Sonra futbola döndü.. İki günde bir bana sövüyor.. "Hıncal görmediği maçları da yazar" deyince bir gün (O zaman televizyon yok) "Bu sadece bana değil, Cumhuriyet'e de hakaret" dedim ve yazıları kestim.. Hasan'dan çıt yok.. "Oktay gitti, ama sen devam edeceksin değil mi" diye anında beni arayan arkadaşımdan "Niye yazmıyorsun" sorusu yok.. Yıllar sonra anlattı. Sınıf arkadaşı bir gün odasına gelmiş.. "Basket yazarak popüler olmam mümkün değil. Ben futbol yazacağım artık. Gündeme gelmek için de, Hıncal'a, Rıdvan'a ve Tanju'ya söveceğim" demiş, o sıralar ben yazar, ötekiler futbolcu olarak çok popüler ya..
Bile bile ladese göz yummuş yani Hasan..
Kitap, Hasan Cemal'in en kolay okunan yazısı.. Bir gazete yazısını okuduğum zamanda, kitabın 50 sayfasını devirdim. Bu üslubu köşesine niye koymuyor?..
Anılarını yazarken hırslarına, öfke ve nefretlerine mağlup olmasını Hasan'a yakıştıramadım. Hele hele bugün hayatta olmayanları, cevap verme şansı bulunmayanları da sıraya sokması ayıp..
Onu Hasan Cemal yapan kurum ve kişilere aldığı tavrın çirkin ve ayıp olması gibi..

HEP