BIST 10.046
DOLAR 32,46
EURO 34,83
ALTIN 2.424,69
HABER /  GÜNCEL

Meral Tamer'e son dakika golü

Milliyet'ten Meral Tamer'in yazısı, son anda sayfadan çıkarıldı. Tamer yazısında Van Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın için hazırlanan bir metni yayınladı. İşte o metin

Abone ol

Milliyet Gazetesi'nin ekonomi yazarı Meral Tamer'in yazısı son anda sayfadan çıkarıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın için hazırlanan metinleri konu edinen Meral Tamer'in yazısında ne diyordu? İşte o metin:

AŞKIN İÇİN AB’YE MESAJ BOMBARDIMANI

Türkiye’nin bu haftaki gündeminde 2 önemli dava var. Van Üniversitesi Rektörü Prof. Yücel Aşkın yarın (14 aralık) Van’da, ünlü yazar Orhan Pamuk 16 aralıkta İstanbul’da yargılanıyor.

Pamuk İçin Avrupa Parlementosu’ndan bir heyet 15 aralıkta İstanbul’a geliyor. Aşkın içinse AB’den çıt yok!

Türkiye’de kuş uçsa müdahil olan AB komisyonu hala sus pus. Murat Yetkin’in Radikal’deki yazısında belirttiği gibi Türkiye’deki her konuda söyleyecek sözü olan AB Temsilcisi Hansjörg Kretschmer, konu Van olunca “yargıya müdahale” ilkesini hatırlıyor.

AKPINAR’IN MESAJI

e-postamda biriken Aşkın’la ilgili mesaj dağları arasında sanatçı Metin Akpınar, hatırı sayılır öneriyle geliyor:

“Yücel Aşkın’ın uğradığı büyük haksızlığa karşı köşenizde yürüttüğünüz kampanyayı canı gönülden destekliyorum. Beni hayrete düşüren, aleyhinde dava açılan Orhan Pamuk’a haklı olarak bu kadar sahip çıkan AB’nin, neden Yücel Aşkın’a destek vermediğidir.

Acaba Yücel Aşkın Kemalist olduğu için mi?

Sizden bir ricam var. Yücel Aşkın’la ilgili e-mail gönderebilceğimiz AB üst düzey yöneticilerinin adreslerini köşenizde yayınlar mısınız?

AB’nin tutarsız davranmaktan caydırılması, belki bu tür mail bombardımanıyla mümkün olabilir.”

İNGİLİZCE METİN

Akpınar önerisi üzerine bir metin hazırladık:

“Dear...

We really appreciate your sincere interest about the violation of human rights incidents in our country.

We wish you had shown the same sensitivity for the unlawful arrestment of a contemporary Rector Yücel Aşkın, who became seriously ill and was not released after the second hearing even tough his arrestment is against the rules of European Human Rights Convention.

The trail will be held at December 14, 2005, on Wendesday at Van.

Sincerely”

TÜRKÇE ÇEVİRİSİ

Türkçe çevirisini de önünüzde olsun isterseniz diye düşündük: “Sayın...

Ülkemizde düşünce özgürlüğü ihlallerine büyük ilgi göstermenizi takdirle karşılıyoruz.

Ancak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hiçe sayılarak, çağdaş bir rektörün hukuk dışı bir uygulamayla tutuklanmasına ve ağır hasta olmasına karşın tutukluluk durumunun kaldırılmamasına karşı da aynı duyarlılığı göstermenizi diliyoruz.

Mahkeme 14 Aralık 2005 Çarşamba günü saat 10.00’da Van’da yapılacak.

Saygılarımla.”

SEÇİM SİZE KALMIŞ

Sizin için en yetkili 3 ismi belirledik. Biri Günter Verheugen’in yerine atanan AB Komiseri Olli Rehn. Diğeri Avrupa Parlemontosu’nun Türkiye ile ilgili en yetkili ağzı. Üçüncü de AB’nin Türkiye’deki en yetkili ağzı.

Tercih Sizin. Üçüne birden gönderebilirsiniz.

(Burada bu üç yetkilinin adresleri veriliyor...)