BIST 10.123
DOLAR 32,38
EURO 34,69
ALTIN 2.408,06
HABER /  GÜNCEL

Ülkücülerden Burakcan açıklaması

İstanbul'da dün gece çıkan bir olayda ölen Burakcan Karamanoğlu adlı gencin ülkücü olduğu iddialarına cevap veren İstanbul Ülkü Ocakları AKP yanlısı bir gruba işaret etti. Başbakan ise MHP'yi 'gezicilerle kolkola' olmakla suçluyor.

Abone ol

Berkin Elvan’ın cenaze töreninden sonra dün gece Kasımpaşa Kulaksız'da yaşanan olayda öldürülen 22 yaşındaki Burakcan Karamanoğlu'nun memleketi Giresun'un Aluçra kasabasında toprağa verileceği açıklandı.

Sosyal medyadan yapılan çağrılarla mahalleye gelen ve slogan atarak Okmeydanı’na yürümek isteyen bir grup polis tarafından engellenirken, aile sükunet çağrısı yaptı.

Berkin Elvan'ın dün yüzbinlerce kişinin katıldığı bir törenle toprağa verilmiş, hemen sonra İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir Adana ve Tunceli'de olmak üzere birçok ilde polis cenazeye katılanlar veya gösteri yapanlara müdahale etmişti.

Hürriyet muhabirleri, dün gece 22.00 sularında Kasımpaşa Kulaksız'da meydana gelen olayda ellerinde sopalar olan ve tekbir getiren bir grupla, Berkin Elvan'ın cenazesine katılan bir grubun karşı karşıya geldiği ve karanlıkta iki üç el silah sesi duyulduğuna ilişkin haberleri aktarıyor.

Ancak olayın meydana geliş biçimi ve silahı kimin kullandığı konusunda henüz net bir bilgi yok.

Valilik açıklaması

Olayın ardından İstanbul Valiliği internet sitesinden yapılan açıklama da fazla ipucu vermiyor.

Açıklamada "...Beyoğlu ilçesi, Kulaksız Dörtyol mevkii, Çeşme Durağı mıntıkasında iki gurup arasındaki sözlü sataşmaların daha sonra silah kullanılan bir kavgaya dönüşmesi sonucunda 1992 doğumlu Burak Can Karamanoğlu adlı genç hayatını yitirmiş, yine bu silahlı saldırı sonucu 1983 doğumlu Hüseyin Taşbaşı el ayasından, Ramazan Gün ise karın boşluğundan yaralanmış olup yaralıların hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Fail ya da faillerin yakalanması yönünde emniyet birimlerimiz tarafından çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülmektedir" deniliyor.

AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli Giresun'da yaptığı bir konuşmada olayla ilgili olarak CHP'yi suçlayarak, "Kardeşimizi, fidanımızı katleden de Kılıçdaroğlu'nun destek verdiği, desteklediği bu illegal örgütler. Bütün milletimizin bunu bilmesi gerekir. Kılıçdaroğlu'nun illegal askerleri tarafından katledildi bu kardeşimiz" dedi.

Ülkücülerden AKP'ye suçlama

Ölen gencin babası olayın meydana geldiği yerde akşam 6'dan itibaren ışıkların söndürülmüş olduğunu söylerken, Burak Can Karamanoğlu'nun akrabası Dursun Eker, "Karşıt grup yok, çatışma yok. Bir tarafta değnek var, bir tarafta sopa var, diğer tarafta sopa var, öyle bir şey yok. Tamamen kalabalığın içerisinden tanımadığımız şahısların ateş açması sonucu bizim bir gencimiz vefat etti. Başka vefatlar olmasın, başka canlar yanmasın. Biz taşkınlık çıkmaması için cenazeyi burada değil memleketimizde toprağa vereceğiz. Biz millete sağduyu çağrısında bulunuyoruz. Lütfen herkes sakin olsun” dedi.

Olayın bir tarafının "ülkücüler" olduğu yolunda dile getirilen ilk iddialar ile ilgili olarak ise İstanbul Ülkü Ocakları İl Başkanı bir açıklama yaptı.

Istanbululkuocaklari.org sitesinde yayımlanan Ahmet Yiğit Yıldırım imzalı açıklamada olaya ülkücülerin değil, ''Kasımpaşa1453'' adlı AKP etkisi altında bir grubun taraf olduğu iddiası dile getirildi.

Açıklamada, "Söz konusu olaylarda Ülkü Ocakları ve onun herhangi bir mensubu kesinlikle yer almamıştır. Olayda vefat eden merhum Burak Can Kahramanoğlu’nun eylemcilerle çatışan, AKP’nin hegemonyası altındaki “Kasımpaşa 1453” grubunun bir mensubu olduğu bilinmektedir" denildi.

Başbakan: Ey MHP...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise seçim kampanyasını sürdürdüğü Mersin'de konuşurken MHP'yi hedef aldı.

MHP'yi "DHKP-C ile" ve "Geziciler ile" işbirliği yapmakla suçlayan Erdoğan, "Ey Mersin, ey Türkiye kimin kiminle iş tuttuğuna çok dikkat edin. Ey MHP senin bu Gezicilerle ne işin var? Nasıl yan yana durabiliyorsun? Marjinal örgütlerle, polise askere kurşun sıkan o terör örgütleriyle sen nasıl ittifak yapıyorsun? Ankara’da bayrağımızı yakanlarla, İstanbul’da başörtüsüne saldıranlarla nasıl işbirliği yapabiliyorsun?'' dedi.

Erdoğan, "MHP’li kardeşlerime sesleniyorum, yılların MHP’sinin DHKP-C gibi bir örgütle aynı safa yer alması senin kanına dokunmuyor mu? Türkiye düşmanlarıyla kol kola girmek avukatlık yapmak sana mı düştü ey MHP?" diye konuştu.

Tunceli: Gaz mı değil mi?

Berkin Elvan İstanbul'da toprağa verilirken Tunceli'de yapılan gösterilere de, diğer bir çok ilde olduğu gibi polis gaz ve basınçlı suyla müdahale etti.

Bu sırada polis memuru Ahmet Küçüktağ aracının içinde kalp krizi geçirdi.

Hastaneye kaldırılan Küçüktağ kurtarılamadı.

Küçüktağ'ın yoğun biber gazı nedeniyle kalp krizi geçirdiği söylenirken, Tunceli Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz Twitter hesabında yaptığı açıklamada bu bilgiyi yalanladı.

Yılmaz mesajında "Ahmet Küçüktağ'ı görevli olduğu ekip otosu içinde aniden fenalaşması sonucu kaybettik. Başımız sağolsun. Kamuoyunda gazdan etkilenerek rahatsızlandığı şeklinde yanlış bilgiler dolaşmaktadır. Kurumum tarafından bu yönlü bir bilgi edinilmiş değildir. Birlikte görev yapan ekip arkadaşları gece boyunca gazlı ortama girmedikleri ve gaz maskesi takmaya hiç ihtiyaç duymadıklarını söylemiştir" dedi.

Dünkü eylemler

Dün gündüz saatlerinde Berkin Elvan'ın yüzbinlerce kişinin katıldığı bir törenle Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verilmesinden sonra, cenaze törenine katılanlar Taksim'e doğru yürümek istedi.

Gündüz cenaze sırasında Taksim Gezi Parkını kapatan ve Taksim'e büyük güç konuşlandıran polis kalabalığa karşı biber gazı, basınçlı su ve plastik mermi kullanmaya başladı. Taksim ve çevresinden yapılan canlı yayınlarda yaralananlar olduğu görüldü.

İstiklal Caddesi'nde buluşmak isteyen protestocuları polis dağıtırken, başka noktalardan Taksim'e çıkmak isteyenler de polis engeliyle karşılaştı. Biber gazı sıkan polise eylemciler havai fişeklerle karşılık verdi.

Bazı gruplar Cihangir, Beyoğlu, Kurtuluş, Okmeydanı semtlerinde ara sokaklarda geç saatlere kadar ateş yakıp barikatlar kurdu.

Berkin Elvan'ın cenazesinin toprağa verildiği saatlerden itibaren Türkiye'nin bir çok ilinde oturma, saygı duruşu, yürüyüş gibi eylemler yapıldı.

İzmir ve Ankara'daki yürüyüşçülere gaz ve basınçlı su ile müdahale edilirken, fenalaşanlar ve hafif yaralananlar oldu.

Bir çok kentte lise ve üniversite öğrencileri Berkin Elvan için anma eylemleri yapıldı, Uludere-Roboski'de kadınlar Kürtçe "Yavrum yalnız değilsin" sloganları ile meşaleli bir gece yürüyüşü yaptılar.

Bakan aileyi suçladı

Berkin Elvan için yapılan eylemler sürerken AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Berkin Elvan'ın cenaze törenini bir takım siyasi partiler ve marjinal örgütlerin siyasi şova dönüştürdüklerini savundu.

DHA'nın haberine göre, Mehmet Ali Şahin, Karabük'te partisinin seçim bürosu ziyaretinde konuşan Şahin, "Tabii ki ateş düştüğü yeri yakar. Bir ananın, bir babanın 14-15 yaşındaki bir yavrusunu kaybetmesi ne anlama gelir? Ben de babayım. Onun acısını yüreğimde hissediyorum. Ancak annesinin şu sözü beni yaraladı: 'Benim oğlumu Allah almadı, Tayyip Erdoğan aldı.' Böylesine yavrusunu kaybetmiş olan bir annenin ağzına yakışır mı bu? Canı veren Allah'tır, alan da Allah'tır. Bugünkü cenaze törenini siyasi şova dönüştürdüler" dedi.