BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Ülkeyi kaosa sürüklediler

Tayland’ın başkenti Bangkok’da hükümet karşıtı eylemciler Pazartesi günü yapacakları büyük gösteri için toplanmaya başladı. <br/>Protestocul...

Abone ol

Tayland’ın başkenti Bangkok’da hükümet karşıtı eylemciler Pazartesi günü yapacakları büyük gösteri için toplanmaya başladı.
Protestocular, Bangkok’daki ana caddeleri ve yolları trafiğe kapatacak eylemleriyle hükümeti istifaya zorlamayı ve seçimleri engellemeyi amaçlıyor.
Yinglak Şinavatra hükümetine karşı haftalardır devam eden gösteriler, ülkeyi adeta kaosa sürükledi. Hükümet, 2 Şubat 2014’de erken seçim ve bir dizi siyasi reform yapma kararı aldı. Öte yandan göstericiler, Pazartesi günü yapılacak büyük eylem için, başkentin merkezi bir noktasında kamp kurmaya başladı. Eylemler, Bangkok’un 7 bölgesinde gerçekleştirilecek.
Tayland ordusu, şiddet olaylarının yaşanması halinde göstericilere müdahalede bulunacağını açıkladı. Ülkede darbe söylentileri dolaşırken, ordudan yapılan açıklamada şiddet olaylarının yaşanmamasının ümit edildiği belirtildi. Ordu sözcüsü Albay Whinthai Savaree, “Bu konuda tartışmalar var fakat ordunun duruma müdahale etmeye zorlanacağını düşünmüyoruz. Ordunun siyasi bir sürecin içine çekilmemesi çok önemlidir. Ne olursa olsun, Tayland ordusu, Bangkok halkının güvenliğini sağlamayı amaçlamaktadır. Önceliğimiz, şiddetin önüne geçmektir,” dedi.
Eylemcilerin liderlerinden Akanat Promphan ise, hükümet istifa edene kadar eylemlerin süreceğini ve ülkeyi ileriye götürecek bir “sistem reformu”na ihtiyaç duyduklarını açıkladı.
Şehirdeki ulaşımı felç edecek eylem, Bangkokluları endişelendiriyor. Diğer yandan, olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edilme ihtimaline karşın şehir sakinleri gıda stoğu yapmaya başladı.
(İHA)