BIST 9.979
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.435,40
HABER /  GÜNCEL

'Ülke bölünsün' sözü çok kızdıracak!

Hakkı Devrim'den çok konululacak çıkış. Devrim anadilin ülkenin bölünmesinden çok daha önemli olduğunu söyledi.

Abone ol

Radikal'deki köşesindeki yazılarına 2011 yılında son verilen Hakkı Devrim, anadille ilgili çok konuşulacak çıkışlar yaptı. Türkçe konusundaki çalışmalarına ömrünü adayan Hakkı Devrim anadilde eğitimin ülkeden daha çok önemli olduğunu belirterek "Ülke benim için dilden önemli değil" dedi.

İşte Devrim'in T24'e verdiği röportajın bir bölümü...

- Türkçe’ye verdiğiniz önem, köşenizdeki “Dil yâresi” bölümüyle de malumumuz. Bir dil parantezi açsak ve sorsak; kaleminizi hakkında oynatmaktan esirgemediğiniz Kürtçe’nin ana dilde eğitim dili ve ikinci resmi dil olması taleplerine sizin bakışınız ne?

İnsanların en mukaddes yerleri dilleridir. Ama insanlar, kadınlara verdikleri önemi dillerine vermiyorlar. Bir insanı dilini konuşmaktan men etmek kadar büyük bir cinayet olabilir mi? Sadece Kürtlerin değil, Rum, Yahudi arkadaşlarımın da dillerini yasaklamaya kalktılar. Papazları, 6-7 Eylül'de sünnet etmeye kalktılar. Bütün bu hengâme içinde benim bir dil davam var, ama ümidim yok. Söylediğin talepler hakkında benim hiçbir tereddüdüm yok. Bu asgari bir insan hakkıdır, yaşamak hakkı kadar tabii bir haktır. İnsanın kendi dilini konuşmak, öğrenmek için meşru, kurulu müesseselerden faydalanması gerekir.

- "Ana dilde eğitim ülkeyi böler" diyenlere siz ne dersiniz?

İsterse böler. Ben ne yapayım? Ülke benim için dilden daha önemli değil ki!

İNTERNETHABER'İN GÜNDEM HABERLERİ KATEGORİSİ DOPDOLU. GÜNDEME DAİR TÜM HABERLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN