BIST 10.026
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.432,35
HABER /  DÜNYA

TÜRKİYE İLE PORTEKİZ İLİŞKİLERİ DAHA DA GÜÇLENDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lizbon’daki temasları çerçevesinde Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho ile bir araya geldi. Görüşmenin ardınd...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lizbon’daki temasları çerçevesinde Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki ülke bakanları arasında çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmalarına imza atıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, imza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye yönelik vize politikasını eleştirdi.
"Vize konusunda Türkiye ile Portekiz arasında iyi gelişmeler var" diyen Cumhurbaşkanı Gül, "Nisan 2013’den bu yana bütün Portekiz vatandaşları sadece kimlik kartıyla Türkiye’ye gelebilirler. Arzu ederiz ki Avrupa Birliği de Türkiye’ye karşı uyguladığı vize politikasını biraz daha anlayışlı hale getirir. Açıkçası Latin Amerika ülkeleri ile, Rusya ile bile vize muafiyetleri konuşulurken, müzakereye başlamış, AB Gümrük Birliği’nin tüm üyesi olan Türkiye gibi bir ülkeye katı vize politikası doğrusu anlayamadığımız bir husus" ifadelerini kullandı.

"SİZ LATİN AMERİKA’YI, AFRİKA’YI, BİZ KAFKASLAR, ORTADOĞU VE ORTA ASYA’YI ÇOK İYİ BİLİYORUZ"
İki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 1 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Gül, "Bu çok daha büyüyebilir. Karşılıklı işadamlarımız daha büyük ortaklılıklar kurabilirler, karşılıklı ülkelerimizde yatırımlar yapılabilir, dış ülkelere beraber gidebilirler. Latin Amerika, Afrika sizin çok iyi bildiğiniz yerler. Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya ise bizim çok iyi bildiğimiz yerlerdir. Dolayısıyla firmalarımız birbirini tanırsa çok büyük iş imkanlarının çıkacağına inanıyorum" dedi.

"LİZBON’UN DA 7 TEPESİ VAR, İSTANBUL’UN DA 7 TEPESİ VAR"
Gül,"Siz Avrupa’nın en batısında, biz de doğusundayız. Ama tarihten gelen ilişkilerimiz var. İki büyük imparatorluğun miraslarını taşıyoruz, dolayısıyla 15-16. yüzyıla gider ama 1843’te ilk defa bir Portekizli diplomat İstanbul’a gelmiş.
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasına şöyle devam etti:
"NATO üyesi olarak dünya barışına hizmet ettik. Mükemmel ilişkilerimiz var. Ayrıca Lizbon ve İstanbul da birbirlerini çok andırırlar. Bildiğim kadarıyla burada da 7 tepe var, İstanbul’un da 7 tepesi var. Dolayısıyla İstanbul’u gören Lizbon’u, Lizbon’u gören de İstanbul’u hatırlar. Halklarımız arasında da her zaman dostluk olmuştur."
"Türkiye, AB Gümrük Birliği’nin 1996’dan bu yana tam üyesidir. Aramızda hiçbir gümrük duvarı sözkonusu değildi. Ama istiyoruz ki, Türkiye’nin tam üyelik süreci de gerçekleşsin ama bundan önce müzakere sürecini başarıyla bitirmemize fırsat verilsin. Tabi ki tam üyelik nihayetinde bazı ülkelerin referanduma gitmeleri sözkonusu. O nihai bir karar ama müzakere sürecini başarıyla bitirmemiz herkesin karına, çıkarınadır. Çünkü bütün Avrupa üyesi ülkelerin şirketlerinin, firmalarının AB kriterini tam yerine getirmiş bir ülkede faaliyet göstermesinden daha tercih edilen birşey olamaz."

İKİLİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALANDI
Ortak basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Pedro Passos Coelho gözetiminde dört farklı işbirliği anlaşmasına imza atıldı.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Portekiz Cumhuriyeti Arasında Askeri Alanda İşbirliği Çerçeve Anlaşması" Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile
Portekiz Savunma Bakanı Jose Aguiar-Branco arasında imzalandı.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Portekiz Cumhuriyeti Arasında İkili Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi ve Yoğunlaştırılması için Ortak Ticari ve Ekonomik Komisyon Kurulmasına Dair Deklerasyon" Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Sacadura Cabral Portas ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasında imzalandı.
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Portekiz Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Yüksek Öğrenim, Kültür, Spor, Gençlik, Basın Yayın Alanlarında 2013-2016 Yıllarına İlişkin İşbirliği Programı" Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Sacadura Cabral Portas ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından imzalandı.
Son olarak, Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Sacadura Cabral Portas ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Portekiz Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Diplomat Değişimine İlişkin Mutabakat Muhtırası"na imza koydular.
(İHA)