BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna'da biri Türk dört gözlemciyle temas kurulamıyor

AGİT Ukrayna'daki bir izleme ekibiyle teması kaybettiğini açıkladı. Ekipte bir Türk de var. Ülkenin doğusundaki Donetsk'te Rusya yanlısı milislerce işgal edilen havalimanı da ordunun kontrolüne geçti.

Abone ol

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü AGİT Ukrayna'daki bir gözlemci ekibiyle teması kaybettiğini açıkladı.

AGİT dört kişilik ekibin Donetsk'in doğusunda rutin bir misyonda olduğunu söyledi.

Açıklamaya göre, iletişim Pazartesi günü 18:00'de kayboldu ve yeniden kurulamadı.

Bir sözcü BBC'ye verdiği demeçte, hepsi erkek olan ekibin Türk, İsviçreli, Estonya ve Danimarkalı üyelerden oluştuğunu kaydetti.

AGİT bağlantılı yedi uluslararası askeri gözlemci Nisan ayında doğu Ukrayna'da esir alınmış ve serbest bırakılana dek bir hafta alıkonulmuştu.

Donetsk havaalanı ordunun denetiminde

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk Havalimanı, Ukrayna ordusu ile Rusya yanlısı milisler arasında dünden bu yana süren çatışmalar sonunda, yeniden Kiev'in kontrolüne geçti.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, havalimanında tüm kontrolün orduda olduğunu açıkladı.

Donetsk'te tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden ve kendilerine "Donetsk Halk Cumhuriyeriyeti" adını veren Rus yanlıları, çatışmalarda en az 50 kayıp verdiklerini söyledi.

Donetsk Belediye Başkanı da çatışmalarda ikisi sivil 40 kişinin öldüğünü belirtmişti.

Ukrayna İçişleri Bakanı'nın açıklamasına göre çatışmada ölen asker yok.

Bölgedeki BBC muhabirleri, havalimanı çevresinde silah seslerinin devam ettiğini belirtiyor.

Rusya yanlısı milislerin Donetsk Havalimanı'nı işgal etmesi üzerine Ukrayna ordusu dün, saldırı heliokopterleri ve savaş uçağı destekli operasyon başlatmıştı.

Pazar günü yapılan seçimde zaferini ilan eden yeni Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, "terörist" olarak nitelediği Rus yanlısı milisleri "aylar değil saatler içinde yenme" sözü vermişti.

Rusya'dan "operasyonları durdur" çağrısı

Rusya'dan ise ülkede süren çatışmalara tepki geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun operasyona derhal son vermesini istedi.

Ukrayna'nın yeni cumhurbaşkanı, "Çikolata kralı" olarak bilinen Avrupa yanlısı işadamı Petro Poroşenko, ilk ziyaretini ülkenin doğusuna yapmayı planlıyordu.

Rus yanlısı milislerin Donetsk Havalimanı'nı işgal girişiminin bu ziyareti engellemek için yapılmış olabileceği belirtiliyor.

Terörist olarak nitelediği milislere karşı hızlı ve etkili operasyon sözü veren Poroshenko, diğer yandan krizin çözümü için Rusya ile görüşmek istediğini de söylemişti.