BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,83
ALTIN 2.445,59
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna'da 'ayrılık' referandumu

Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgede Rusya yanlıları "özerklik" referandumu yapıyor. Referandumda oy pusulasında sadece "Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin/Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin özerkliğini destekliyor musunuz?" diye soruluyor.

Abone ol

Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgede Rusya yanlıları "özerklik" referandumu yapıyor.

Kiev Hükümeti ve bazı Batılı ülkeler referandumun yasa dışı olduğunu söylüyor.

BBC muhabirleri, oy kullanma merkezlerinde kargaşa yaşandığını, kabin ya da seçmen kütüğü bulunmadığını aktarıyor.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Luhansk'taki referandumun ertelenmesi çağrısında bulunmuştu.

Gece isyancıların elindeki Sloviansk kentinde çatışmalar yaşandı.

Kent, Ukrayna birlikleri tarafından kuşatılmış durumda. Ukrayna Hükümeti kentte "terörle mücadele" operasyonu yürütüldüğünü söylüyor.

Ukrayna yanlısı bir okul müdürü BBC'ye, okulunun seçim merkezi olarak kullanılmasına izin vermemesi nedeniyle isyancılardan ölüm tehdidi aldığını söyledi.

Referandumda oy pusulasında sadece "Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin/Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin özerkliğini destekliyor musunuz?" diye soruluyor.

Donetsk'te bulunan BBC muhabiri Piers Scholfield, seçmen listeleri olmasına rağmen, herkesin istediği yerde oy kullanabildiğini söylüyor.

Kentte BBC'nin konuştuğu bir kişi, başka bir yerde kayıtlı olmasına rağmen adını söyleyip kimlik kartını gösterdikten sonra oy kullanmasına izin verildiğini belirtti.

Ay sonunda ikinci referandum

Ayrılıkçı liderler bu ayın sonunda Rusya'ya katılmak için ikinci bir referandum düzenlemeyi planladıklarını belirttiler. Bu bölgelerde 25 Mayıs'ta yapılacak Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçimlerinin boykot edileceği kaydediliyor.

Cumartesi günü geçici Ukrayna Cumhurbaşkanı Oleksander Turçinov, Doğu Ukrayna'daki bir çok kişinin Rusya yanlısı militanları desteklediğini kabul etmiş ancak referandumların bu bölgeleri uçuruma sürükleyeceğini söylemişti.

Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir kamuoyu yoklaması Doğu Ukrayna dahil çoğunluğun - yüzde 70 - birleşik bir ülkenin parçası olmak istediğine işaret ediyor.