BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,74
ALTIN 2.410,46
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna ve Rusya 'kalıcı ateşkes üzerine anlaştı'

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna'daki çatışmalarla ilgili kalıcı ateşkes üzerinde anlaştıklarını duyurdu. Karar, ABD Başkanı Obama'nın Ukrayna krizi için Estonya'yı ziyaret ettiği sırada geldi.

Abone ol

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna'daki çatışmalarla ilgili kalıcı ateşkes üzerinde anlaştıklarını duyurdu.

Poroşenko'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre iki lider gerçekleştirdikleri telefon görüşmesi sonrasında Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalara son vermek için ateşkeste anlaştı.

Açıklamada, "iki tarafın barışa götürecek adımların atılması konusunda görüş birliğine vardığı" belirtildi.

Açıklama ABD Başkanı Barak Obama'nın Ukrayna krizi kapsamında NATO Zirvesi öncesinde Estonya'da Baltık ülkelerin liderleriyle bir araya geldiği sırada yapıldı.

Obama'nın bugün Estonya, Latviya ve Letonya'nın da içinde olduğu NATO'ya katılan eski Sovyetler Birliği üyesi ülkelerin liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Yarın Galler'de başlayacak NATO Zirvesi'nde Rusya'nın saldırganlığından korumak için acil müdahale gücü oluşturulması oylanacak.

Rusya'nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinde Rusya yanlısı militanlar kamu binalarını ele geçirip Mayıs ayında referandum düzenleyerek bağımsızlık ilan ettiklerini açıklamışlardı.

Ancak Kiev yönetimi ve Batılı ülkeler referandum sonuçlarını kabul etmemişti.

Kiev yönetimi 25 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı olan Petro Poroşenko'nun göreve gelmesinden sonra doğu Ukrayna'daki ayrılıkçılara yönelik askeri operasyonlara hız vermişti.

Batılı ülkeler ise Ukrayna'daki krize müdahale ettiği iddiasıyla Rusya'ya yönelik bir dizi ekonomik yaptırım açıklamıştı.

Ukrayna krizinin insani boyutu

  • Nisan'dan bu yana en az 2 bin 119 kişi öldü, 5 bin 43 kişi yaralandı.
  • Ölenler arasında 951 kişinin sivil halktan olduğu belirtiliyor.
  • Çatışmaların yoğunlaştığı Luhansk gibi bölgelerde net ölü sayısı tespiti yapılamadığı belirtiliyor ve birçok ölen kişinin resmi kayıt olmadan aileleri tarafından gömüldüğü söyleniyor.
  • Ayrılıkçılar Ukrayna ordusunu gerçek ölü sayısını saklamakla suçluyor.
  • BM, çatışmalar yüzünden 1 milyon kişinin evlerini terk ettiğini belirtiyor