BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,65
ALTIN 2.409,24
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna parlamentosuna mesaj: Üç günde birlik hükümeti kurulsun

Ukrayna parlamentosu ülkenin siyasi geleceğini tartışıyor. Geçici cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Oleksander Turçenov, Salı'ya dek bir ulusal birlik hükümeti üzerinde anlaşma sağlanmasını istedi.

Abone ol

Ukrayna parlamentosu dün Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'i azlettikten sonra, bugün de ülkenin siyasi geleceğini tartışıyor.

Milletvekillerince geçici cumhurbaşkanlığı görevine getirilen meclis başkanı Oleksander Turçenov, Salı gününe dek bir ulusal birlik hükümeti üzerinde anlaşma sağlanmasını istedi. Turçenov, bunun "öncelikli görev olduğunu" kaydetti.

Parlamentodaki oturumda ayrıca, ciddi suçlar işlemiş üst düzey yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarılmış olduğu da açıklandı.

Ukrayna parlamentosu devrik cumhurbaşkanı Yanukoviç'in Kiev yakınındaki son derece lüks evine de el konulmasını kararlaştırdı. Göstericiler dün söz konusu eve girmeyi başarmıştı.

Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda hala binlerce protestocu bulunuyor. Ancak Meydan'da durum sakin.

Dün parlamentonun kendisini azletmesini bir "darbe" olarak niteleyen Yanukoviç'in nerede olduğu ise hala belirsiz.

Parlamento yeni hükümetin oluşumunu ele almaya başlarken, muhalefet liderlerinden Vitali Kliçko, "Fazla zamanımız yok." dedi ve 25 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimde, cumhurbaşkanlığına adaylığını koyabileceğini söyledi. Kliçko, "Ukrayna'yı modern bir Avrupa devleti yapmak istiyorum. Bunu, cumhurbaşkanı olarak yapabileceksem, elimden gelenin en iyisini yerine getirmeye çalışacağım" dedi.

Doğudaki Harkiv kentinde gözaltında tutulan ve dün parlamentodaki oylama ardından serbest bırakılan Yulia Timoşenko, geç saatlerde muhalefetteki yandaşlarına seslenerek Bağımsızlık Meydanı'ndaki protestoların sürdürülmesini istemişti.

Tezahürat yapan kalabalığa konuşurken gözyaşlarını tutamayan Timoşenko "bu işi bitirinceye dek kimse buradan ayrılamaz. Sizler kahramansınız. Sizin yaptığınızı kimse yapamazdı. Bu kanseri, bu tümörü imha ettik." dedi.

Bununla birlikte muhalefetin bir bütün halinde Yulia Timoşenko'yu sevdiği söylenemez. 2011 yılında hapse gönderilmeden önce Timoşenko'nun halk arasındaki desteği düşmekteydi. Birçok Ukraynalı, ülkenin Turuncu Devrim'den sonra girdiği kargaşadan kısmen Timoşenko'yu sorumlu tutarken, kimileri de, eski lideri, ülkenin yolsuzluklara bulaşmış seçkinlerinden biri olarak görüyor.

Eski başbakan yardımcısı Oleh Ribaçuk, BBC'ye yaptığı açıklamada Timoşenko'nun cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini belirtti; "Ben de dahil birçoğumuz, Timoşenko'nun serbest bırakılmasına sevindik. Ama sanırım ülkenin yeni bir lider kuşağına ihityacı var." dedi.