BIST 10.046
DOLAR 32,53
EURO 34,77
ALTIN 2.415,67
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna ordusu ayrılıkçıların kalesini ele geçirdi

Doğu Ukrayna'da Rus yanlısı ayrılıkçılar, ordu tarafından büyük çaplı bir saldırı nedeniyle, kaleleri sayılan Sloivansk'ı tahliye ettiklerini söylüyorlar.

Abone ol

Doğu Ukrayna'da Rus yanlısı ayrılıkçılar, ordu tarafından büyük çaplı bir saldırı nedeniyle, kaleleri sayılan Sloivansk'ı tahliye ettiklerini söylüyorlar.

Savunma Bakanı Valeriy Heletey Ukrayna bayrağının kent belediye binasının üzerinde dalgalandığını söyledi.

Ayrılıkçı liderler savaşçılarının ordunun "ezici sayısal üstünlüğü" karşısında başka kesimlere hareket ettiğini söyledi.

BBC'nin Kiev muhabiri David Stern kentin ele geçirilmesinin hükümet için büyük bir zafer olduğunu söylüyor.

10 günlük ateşkesin bozulmasından sonra Ukrayna kuvvetleri bu hafta ayrılıkçılara karşı bir saldırı başlattı.

Doğudaki ayaklanma Nisan ayında başladı.

Ukrayna'ya devrik başkan Viktor Yanukoviç'in 2013 sonunda Avrupa Birliği ile yeni ortaklık anlaşmasını imzalamaktan son anda vazgeçmesi, ülkede hala devam eden karışıklığın ana nedenlerinden biri olmuştu.

Ülkenin yeni başkanı Poroşenko anlaşmaya attığı imzayı "tarihi bir imza" olarak nitelerken, karşı çıkan Rusya, "anlaşmanın sonuçları olabileceği ve Ukrayna'nın ikiye bölünebileceği" uyarısını yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de muhalifler ile Kiev arasında barış görüşmelerine olanak verecek, uzun soluklu bir ateşkesten yana olduğunu belirtmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 20 Haziran'da 15 maddelik bir barış planı açıklamıştı.

Plan, iktidar gücünün yerelleştirilmesini ve erken seçimlere gidilmesini içeriyor.

Ayrıca, Ukrayna-Rusya sınırında 10 kilometre derinliğinde bir tampon bölge oluşturulması ve ayrılıkçıların çatışma bölgelerini terk etmesi için güvenli bir koridor açılması öngörülüyor.