BIST 9.772
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.431,05
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna liderinin tartışmalı Moskova gezisi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, ülkesinde AB anlaşmasını imzalamamasının yol açtığı protestolar devam ederken, Rusya ile daha yakın işbirliğini ele almak üzere Moskova'ya gitti.

Abone ol

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, ülkesinde, AB anlaşmasını imzalamamasının yol açtığı protestolar devam ederken, Rusya ile daha yakın işbirliğini ele almak üzere Moskova'ya gitti.

Yanukoviç'in Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'le görüşmesinde gündemin başında, Ukrayna'nın acil ihtiyaç duyduğu kredilerin garantiye alınmasının ve Rus doğal gazında indirim yapılmasının olacağı bildiriliyor.

Ama Ukrayna'da AB yanlısı protestocular, Yanukoviç'in Kiev'i Rusya liderliğindeki Gümrük Birliği'ne sokacak bir anlaşmayı imzalamasındna korkuyorlar.

Yanukoviç'in AB ortaklık anlaşmasında geçen ay yaptığı U dönüşü kitlesel protestolara yol açmiştı.

Yanukoviç bu kararda Rusya'nın ağır baskısının etkili olduğunu itiraf etmişti.

2004 yılındaki Turuncu Devrim'den beri Ukrayna'daki en büyük protestolar olan son gösterilerde, hükümetini azletmesi ve erken seçime gitmesi için Yanukoviç'e baskı hedefleniyor.

Tartışmalı ziyaret

Uluslararası Para Fonu ile kredi görüşmelerinin durmuş olduğu bir dönemde, Ukrayna ekonomisini ayakta tutmak için önümüzdeki aylarda acil mali yardım gerekiyor.

Rusya'ya da doğal gaz faturası ödemek için de Kiev'in gelecek yıl yaklaşık 17 milyar dolar temin etmesi gerekiyor.

Moskova'daki toplantı öncesinde, Ukrayna dışişleri bakanlığı, Yanukoviç ve Putin arasında Gümrük Birliği anlaşması imzalanabileceği yönünde basında çıkan haberleri yalanladı.

Ancak, Putin'in yardımcısı Andrey Belousov'un, bu tür anlaşmaların gündeme gelebileceğini söylediği de bildirildi.

Yanukoviç'e uyarı

Ukraynalı muhalefet lideri Vitali Klitschko "medya veya Ukrayna vatandaşları bu ziyaretin gerçek amacını bilmiyor ve ancak iş işten geçtikten sonra bilecek" dedi.

Başka bir muhalefet lideri Arseniy Yatsenyuk da, Yanukoviç'i, "Gümrük Birliği anlaşması imzalar ise Moskova'da kalması ve Kiev geri dönmemesi" yolunda uyardı.

Geçen hafta sonu, Kiev'de 200.000 kadar AB yanlısı protestocu, Yanukoviç'in Gümrük Birliği ile ilgili herhangi bir anlaşma imzalamasını yasaklayan bir kararı benimsemişti.

Muhalefet, bugünün ilerleyen saatlerinde büyük bir miting planlıyor.

Rusya'nın kaygıları

Pazartesi günü AB dışişleri bakanları bir üst düzey toplantıda, Ukrayna ile olası bir serbest ticaret anlaşmasının Moskova'nın çıkarlarını baltalayacağı konusunda Rusya'yı ikna etmeye çalıştı.

Rusya böyle bir anlaşmanın büyük miktarda AB ürünlerinin Ukrayna üzerinden akışını sağlayarak kendi ekonomisine zarar vereceğinden korkuyor.

Moskova, Kiev'in AB ile pakt imzalanmak yerine, kendisiyle Gümrük Birliği'ne katılmasını istiyor.

Rusya önderliğindeki bu birlik halen Belarus ve Kazakistan'ı da içeriyor.

Ancak AB yanlısı protestocular, birliği Sovyetler Birliği'nin çağdaş uzantısı olarak görüyor.

AB'ye mali destek çağrısı

Yanukoviç ise, sonunda AB ile anlaşmayı imzalamayı hedeflediğini söyledi.

Ancak bunun, Rusya ile ticarete dayanan birçok girişimi riske sokacağı kaygısını da dile getirdi.

Ukrayna lideri, ülke ekonomisinin çağdaşlaştırılması için AB'nin yılda en az 20 milyar euro destek sağlaması gerekeceğini de vurguladı.