BIST 9.726
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.421,47
HABER /  DÜNYA

Karadayı beraatını istedi

28 Şubat davasına, dönemin bir numaralı sanığı Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın savunması tamamlarken, Karadayı beraa...

Abone ol

28 Şubat davasına, dönemin bir numaralı sanığı Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın savunması tamamlarken, Karadayı beraatını istedi.
13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 50. duruşmasında, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye ve düşürmeye iştirak" suçundan yargılanan 28 Şubat davasının bir numaralı sanığı dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve 102 kişinin yargılanmasına devam edildi. Karadayı’nın avukatı Erol Aras yazılı savunma yaptı.
Bu iddianame siyasal ve hukuksal devrini ve denetimini tamamlamış bir dönemin sadece TSK boyutuyla haksız ve hukuksuz ve mantık temelinden yoksun gerekçelere dayanan bir iddianame olduğunu belirten Aras, “Dönemin ne sivil kamu görevlileri ne siyasetçileri iddianamenin kapsamına alınmıştır. Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa’nın temel niteliklerine aykırı davrandığı için kapatılan ve bu karar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından denetlenerek evrensel boyutta doğruluğu kabul edilen yargı kararı niteliğine kavuşmasına rağmen o siyasi anlayışın öç alma duygusuyla bu iddianame düzenlenmiştir” şeklinde konuştu.
Batı Çalışma Grubu, Başbakanlığın MGK karaları doğrultusunda talebi ile Genelkurmay Başkanlığında, yasal olarak kurulduğunu ifade eden Aras, şunları kaydetti:
“Müvekkilimle beraber yaptığımız incelemede detaylı bilgili hatırlamamasına rağmen kuruluşun kısa süre sonra Başbakanlığa bağlı hale getirildiğini ve 6 Mayıs 1997 tarihli batı eylem konsepti 27 Mayıs 1997 tarihli batı eylem planı belgelerin, Genel Kurmay’dan Ankara DGM Başsavcılığına 29 Temmuz 1997 tarihli, cevabı yazıya göre taslak belge olduğunu kesin olarak anlaşıldığından bu belgelerin tarihinde sahtecilik yapılarak sanki yayınlanmış emirler şeklinde iddianameye konulduğu görülmüş ve suçlamanın önemli bölümünün de bu iki belge beyanlarına dayandırıldığı tespit edilmiştir. Yine ayrıca, bütün istihbarı bilgilerin MİT’ten ve İçişleri Bakanlığından geldiği Genelkurmayın bu tespitlerle ilgili sadece gelen raporları değerlendirdiği anlaşılmıştır”.
Müşteki avukatı İsmali Aydos “ Necmettin Erbakan’a, vatansever olduğunuzu biliyorum. Ama arkadaşlar gitmenizi istiyor onları ikna edemiyorum” şeklinde bir konuşma olup olmadığını Karadayı’ya sordu. Karadayı, soruya cevap olarak, “ Böyle bir şey kesinlikle yoktur. Bu soruya cevap bile vermeyecektim” dedi.
Avukat Aras, “Müvekkilimi öncelikle duruşmadan vareste tutulmasına yapılacak adli kontrol değerlendirmeleri sırasında ve nihayet beraat kararı verilmesini talebinde” bulundu.
28 Şubat Davası, Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü savunması ile devam ediyor.
(İHA)