BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

TFF, şikeyi yeniden mi ele alacak ?

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, şike konusun kendileri açısından kapandığını ve UEFA’dan bir yazı gelmesi halinde yen...

Abone ol

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, şike konusun kendileri açısından kapandığını ve UEFA’dan bir yazı gelmesi halinde yeniden tartışılabileceğini söyledi.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, NTV Spor’da yayınlanan ’Yüzde 100 Futbol’ programına konuk olarak gündemle ilgili soruları yanıtladı. İlk olarak Kasımpaşa-Beşiktaş karşılaşmasını değerlendiren Yıldırım Demirören, "Beşiktaş-Kasımpaşa maçında yaşanan olaylar sadece Türkiye’de değil, Türkiye’de Avrupa’da ve belki de dünyada bir ilk. Türkiye’de bir ilk olan da bir taraftarın sahaya girmesi ve futbolcular tarafından tekmelenmesinden sonra önce sarı kart ve ardından kırmızı kartların çıkmasıdır. Şimdi bu konulara baktığımızda ilkler yaşanırken hakem de hatalar yapmış olabilir" dedi.

"DEMİRÖREN DÖNEMİNDE HAKSIZLIK OLMAZ"
Fikret Orman’ın maçtan sonra kendisini aradığını söyleyen Demirören, "Tabii ki onların hislerini ve duygularını da çok iyi anlayabiliyorum. Eğer bu maçta bir kural hatası varsa, bunun bir prosedürü vardır. Bizim yönetimimiz de buna göre cevabını verir. Vardır ya da yoktur şeklinde. Ancak şunu herkes bilsin. Yıldırım Demirören döneminde haksızlık, rapor değişme gibi şeyler olmaz. Ben de kulüp başkanıyken belli mücadelelerim, belli beyanatlarım ve hatta hakemlerle ve federasyonla kavgalarım oldu. Bugün gördüm ki, o gün yaptıklarım çok yanlışmış. Hatalardan ders çıkarmak gerekiyor. TFF başkanlığına seçildiğim gün hakemlerle bir toplantı yaptım. Kendilerinden özür dileyerek konuşmaya başladım. Ben hepiniz hakkında olumsuz beyanat vermiş biriyim ve bugün de federasyon başkanı olarak karşınızdayım. Hepinizden özür diliyorum dedim. Evet hatalarınız var ama art niyetiniz yok. Türk hakemliğinde kimse art niyet diye bir şey aramasın. Hata bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de var. Türkiye’de form düşüklüğü oluyor, ancak ekip olarak da düzeltmek için çaba sarfediliyor. Hakemlerimizin geçen sene Avrupa’da sergilediği başarılı performansı da göz önüne aldığımızda Türk hakemliği iyi bir yere gidiyor diyebiliyoruz" şeklinde konuştu.

"KURAL HATASI VARSA ’VAR’ DERİZ AMA ÖNCE BEŞİKTAŞ İTİRAZINI YAPACAK"
Federasyonumuz Türkiye’de ilk defa Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde bir uygulama başlattı" diyen TFF Başkanı, "Hakemleri yetiştirerek imkanlar tanınarak sertifika veriyoruz. Buradaki hedefimiz uzun vadede hakemliği tek meslek haline getirebilmek. Ama tabii sorunlar yaşanıyor. Dünkü maçla ilgili bir hata varsa, bizim federasyonumuz mutlaka hata vardır diyecektir. Kimsenin şüphesi olmasın. Ama yoksa da herkes bunu kabul etmek zorunda. Bu işin bir prosedürü var. İlk önce Beşiktaş kulübü itirazını yapacak. Bu prosedüre göre bizim ekibimiz MHK’ye fikirlerini sorar. MHK bütün şeylerini açıklar. Daha sonra hep birlikte yönetim kurulu olarak televizyonlarda bakılır ve buna karar verilir" ifadelerini kullandı.

"ŞİKE KONUSUNU UEFA’DAN YAZI GELİRSE TARTIŞIRIZ"
Şike konusunda kendileri için kapandığını belirten Başkan Demirören, "UEFA’dan bir yazı gelirse yeniden tartışabiliriz. UEFA’nın şahıslara verebileceği cezaların da TFF’yi bağlamayacak. Nasıl ki TFF’nin kararı yargıyı bağlamıyorsa, yargının kararının da federasyonu bağlamayacak. Biz yargının ceza verdiği kişilerle ilgili bazılarına ceza verdik, vermediklerine de ceza verdik ya da vermedik. Yani olay çok farklı yerlerde" dedi.
Trabzonspor’un son başvuruşu ile ilgili soruya ise Demirören, "Trabzonspor ikinci kez başvuruda bulundu. Tahim Kurulumuz reddetti. Bundan sonrası Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kapanmıştır. UEFA’nın şahıslara vereceği cezalar da bizi bağlamıyor, kulüpleri bağlıyor" diye cevap verdi.
Fethiyespor’un “Yüce Atatürk” tişörtüyle sahaya çıkması ve Galatasaraylı futbolcular Drogba ve Eboue’nin Madela tişörtü giymesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Demirören, her iki kulübü de TFF’den izin almadıkları için eleştirdi.
Sorun bizden izin almamaları olduğunu belirten Yıldırım Demirören, "Galatasaraylı sporcuların yaptıkları hareketleri takdirle karşılıyor ve saygıyla da eğiliyorum. Ancak bize sormak zorundalardı. Bizim kıyafet talimatımız bellidir. Yaptıkları hareket doğrudur, ama prosedür olarak yanlıştır. Federasyon’dan izin almadan bunu yapamazsınız. Ne giyerseniz giyin. Federasyon kurallarla işler. Bu kuralları kişiler için bozarsanız sonunu getiremezsiniz. Çünkü hukukta kişi ayrımı yoktur, olay vardır. Her olay birbiriyle eşittir. Ondan sonra biz hiç kimseye ceza veremeyiz. Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi maçında Mandela tişörtü için UEFA’dan izin almak istedi. UEFA’ya soruluyor da TFF’ye neden sorulmuyor? Evet, UEFA federasyonun üstünde ama bütün takımlarımız da federasyona bağlı. Bunu bize sormadıkları için biz de bu kuralı uygulamak zorunda kaldık" diye konuştu.

"PROSEDÜRÜ UYGULAMAK ZORUNDAYIZ"
Fethiyespor konusuna da değinen Yıldırım Demirören, "Yüce Atatürk ne benim, ne Demirören ailesinin ne Türkiye toplumunun yüzde 99’unun Atatürk sevgisini ve saygısını kimseyle tartıştırmam. Tartışılamaz da zaten. Ama o da izin almadan çıkamaz. Burada üstümüzde yaradan bile yazsa gitmek zorunda. Çünkü biz hukuk prosedürünü uygulamak zorundayız. Bu herkes için aynı. Eğer Fetihiyespor bize sorarak çıksaydı, biz izin vermeseydik bu tartışmalara ben de katılırdım" dedi.

"OYUNCULARIN YAPTIĞI HAREKETLER AYRI BİR TALİMATTIR"
"Rabia hareketine niye ceza gelmedi de tişörtte Disiplin Kurulu’na sevk gerçekleşti" sorusuna ise Demirören şu şekilde yanıtladı.
"Tişört olayı kıyafe talimatı ile ilgili bir olaydı. Oyuncuların yaptığı hareketler ise ayrı bir talimattır. Bunun içeriğinde futbolcunun yapamayacağı hareketler vardır. 4 işareti bu içeriğin içinde yok. Bana göre siyasi bir olay değil. Gözlemci raporuna göre de siyasi bir olay değil. Ama Emre sonradan ne dedi bilemiyorum. Biz talimatlara göre hareket etmek zorundayız. Bizi üzen olay Fethiyespor’un bize sormaması ve sonra bir Fethiyespor yöneticisinin çıkıp sorsaydık zaten izin vermeyeceklerdi. Amacımız yerine ulaştı kelimeleri çok yanlıştır"
"KENDİ KULÜBÜMÜN TARAFTARI ALEYHİMDE TEZAHÜRAT YAPTI"
Demirören, maçlara gitmemesi yönündeki eleştirileri de yanıtladı. "Federasyon başkanı olmanıza rağmen maçlara gidemediğiniz için eleştiriliyorsunuz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?" sorusuna Başkan Demirören, "Bana dünyada bütün maçlara giden bir federasyon başkanı gösterebilir misiniz? Milli maçlar ve Avrupa’daki maçlar hariç. Ben maçlara neden gitmeyim ki? Zamanında benim kendi kulübümün taraftarı aleyhimde tezahürat yaptı. Neden gidemeyimki maçlara. Federasyon başkanının bence maçlara gitmesi şov. Bunu beyan da ettim zaten. Onun haricinde federasyon başkanı iki lig takımının oynadığı maça final maçı değilse neden gitsin ki? Maça gitmemek benim için eleştirilecek bir konu değil" şeklinde cevap verdi.

"YABANCI SINIRLAMASI KARARINI OTURUP TEK BAŞIMIZA ALMADIK"
Yabancı sınırlaması kararını oturup tek başımıza almadıklarını belirterek Demirören, "6-0-4 kararını biz tek başımıza oturup almadık. Bütün kulüplerin katıldığı Kulüpler Birliği Toplantısı’yla beraber aldık. Burada Kulüpler Birliği bizim bu kadememizi bile fazla buldu. ’Daha da indirin’ dediler. Kulüplerin talebi o 4’ün de kalkmasıydı. Herkesin atladığı bir şey var. Biz herkesin mukavelelerine baktık. Kulüplerimiz çok fazla tazminat ödemek zorunda kalacakları için bu rakam kademe kademe düştü. Yoksa 3 seneye falan bölünmeyecekti. 1 senede gidecekti. Kulüplerin mevcut mukaveleleri olduğundan biz süreci 3 seneye böldük. Biz 3 senelik kararı aldık yönetim olarak" dedi.
Bu karardan geri adım atılıp atılamayacağı konusunda ise Demirören, "Karar verilmiştir. Biz aldığımız bu kararı kendi başımıza değiştiremeyiz. Bunu değiştirdiğimiz de bir kulüp döner Tahkim Kurulu’na giderse karar bozulur ve hep beraber rezil oluruz. Bir kurum aldığı kararın arkasında durur. Bir sorun varsa, bütün kulüplerle oturur ve bunu çözmeye çalışırız. Uzun vadede Türk futbolunun geleceği için hayırlı olan neyse ona göre hareket ederiz" şeklinde cevap verdi.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Sarı-kırmızılı yöneticileri Canaydın’ı örnek almaya davet etti.
Fatih Terim’in Galatasaray’dan ayrılması ve Milli Takım’ın başına geçmesi süreciyle ilgili konuşan Demirören, "Benim Galatasaray ile aramı hiçbir güç açamaz. Tabii ki yönetici beyanatlarından dolayı ters düşülmüş olabilir. Ancak Galatasaray ile aramı kimse açamaz" dedi.
Galatasaray’da yönetici olarak çıkıp konuşan kişilere şunu söylüyorum. Sadece rahmetli Özhan Canaydın’ın Galatasaraylılık duruşunu ve efendiliğini örnek alsınlar diyen Başkan Demirören, "Fatih hoca çok değerli bir hoca. İlk geçici olarak bize geldiğinde Galatasaray yönetimi ve başkanı çok büyük bir jest yaptı. Milli Takım için iki takımı da çalıştırmasına izin verdi. Saygıyla ve teşekkürle anıyorum. Ama ondan sonraki süreç kendi iç problemleridir. Bizi hiç bağlayan bir süreç yoktur. Bizi burada sadece üzen Milli Takım hocası olduktan sonra yine belli bir yöneticinin hocamız hakkında federasyonu suçlayarak yaptığı beyanatlardır" diye konuştu.
(İHA)