BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,72
ALTIN 2.404,35
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Donetsk yoluna bombalı saldırılar

Ukrayna'nın Donetsk kentine bağlanan yollar üzerindeki üç köprü, bombalı saldırılar sonucu kullanılamaz hale getirildi. Hükümet, yakın zamanda Donetsk'teki Rusya yanlısı muhaliflere operasyon düzenlemeyi planlıyordu.

Abone ol

Ukrayna'nın Donetsk kentine çıkan yoldaki üç köprü, bombalı saldırılar sonucu kullanılamaz hale getirildi. Hükümet güçlerinin kente yakın zamanda operasyon yapması bekleniyordu.

Saldırıların arkasında kimin olduğu bilinmiyor. Ancak Ukrayna medyası, hükümet güçlerinin askeri başarıları nedeniyle Rusya yanlısı muhaliflerin bu saldırıları düzenlediğini iddia etti.

Donetsk'ten bildiren gazeteci Yevgeny Şibalov, kentteki sivillerin çatışmalara hazırlandığını yazdı.

'Donetsk'teki halk korkuyor'

BBC'ye konuşan Şibalov, "Şu anda başlamış bir saldırı yok, henüz kimse ateş açmış değil. Ancak insanlar gerçekten korkuyor" dedi.

Gazeteci, sözlerine şöyle devam etti:

"Birçok dükkan kapandı. Hatta bazı bankalar resmi olarak kentteki şubelerini kapattıklarını duyurdu."

Ukrayna ordusunun saldırısı üzerine Sloviansk ve Kramatorsk kentlerinden uzaklaştırılan muhalifler, Donetsk'te tekrar bir araya geldiler.

'Köprülerin tamiri bir buçuk ay sürebilir'

Saldırıda, Donetsk'te bir anayola bağlanan tren yolunun geçtiği köprü hedef alındı.

Köprüye yapılan saldırıdan sonra, yük taşıma treni köprü enkazının üzerinde asılı kaldı.

Associated Press haber ajansına konuşan bir görgü tanığı, patlamadan az önce, kendilerini kamufle eden bazı kişilerin arabalarına binip Donetsk'e doğru gittiğini söyledi.

Ukrayna Ulaşım Bakanlığı yetkilileri, Sloviansk'tan Donetsk'e çıkan yolda iki köprünün daha saldırıya uğradığını ve kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

Ukrayna televizyon kanalı "5 Channel TV", köprülere yapılan saldırıları haberleştirdi ve demiryolları yetkililerinin "köprülerin tamiri bir buçuk ay sürebilir" dediğini aktardı.

Hükümet operasyonlara devam edecek

Öte yandan Ukrayna üst düzey güvenlik yetkilisi Mikhaylo Koval, hükümet birliklerinin muhalif gruplara yönelik operasyonlarına devam edeceğini ifade etti.

Koval, "Açık bir stratejik planımız var ve bu plan onaylandı. Plan iki büyük bölgesel merkeze, Luhansk ve Donetsk'e odaklanıyor. Bu iki kent tamamen kuşatma altına alınacak. Ve operasyonlar sonucu muhalifler silahsızlanmaya zorlanacak" dedi.

Bu arada Ukrayna'nın en zengini Rinat Akhmetov, hükümetin Donetsk ve Donbass bölgelerindeki evlerini bombalamaması konusunda yetkililerle anlaştı.

Kömür ve çelik fabrikatörü Akhmetov'un malvarlığı 11 milyar ABD dolarını (yaklaşık 23 milyar Türk Lirası) buluyor.

'Dikkatli olunmalı'

Akhmetov, hükümet güçlerinin doğudaki operasyonlarda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Bir televizyon kanalına konuşan işadamı, "Donetsk bombalanmamalı. Donbass bombalanmamalı. Kentler, kasabalar ve tesisler zarar görmemeli. İnsanların yaralanmasının veya ölmesinin önüne geçmeliyiz" şeklinde konuştu.

Bölgede Rosya yanlısı ayrılıkçılara halkın ne kadar destek verdiği bilinmiyor. Ancak Donetsk kentinde tek taraflı "Donetsk Halkı Cumhuriyeti" ilanı sırasında kentte birkaç bin insan toplandığı belirtiliyor.

Ayrılıkçı militanlar, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Donetsk ve Luhansk'ta bağımsızlık ilan etmişlerdi.

Pazar günü Ukrayna Başkanı Petro Poroşenko'nun resmi internet sayfasından yapılan açıklamada, Artemivsk ve Druzhkivka'da ulusal bayrağın göndere çekildiği yazmıştı.

Artemivsk ve Druzhkivka, Ukrayna için Sloviansk kadar stratejik önem taşıyan bölgeler değil. Ancak bu kasabaların tekrar hükümetin kontrolüne geçmesinin, hükümetin operasyonlarda hızlandığı şeklinde yorumlanıyor.