BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,66
ALTIN 2.400,77
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Ateşkes tehlikeye mi girdi?

Askeri yetkililer, Mi-8 tipi helikopterin Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğünü ve kurtulan olmadığını açıkladı. Bu saldırının gerginliği artırabileceği ve ateşkesin tehlikeye girebileceği belirtiliyor.

Abone ol

Ukrayna helikopterinin düştüğü ve dokuz kişinin öldüğü açıklamasının ardından, ateşkesin devam edip etmeyeceği soruluyor. Tarafların ateşkese şüpheyle yaklaştıkları belirtiliyor.

Rusya yanlısı ayrılıkçı lider Alexander Borodai, "Bana göre hiçbir zaman ateşkes yapılmadı" dedi.

Ukrayna Başkanı Petro Poroşenko, "Muhaliflerin ihlali devam ederse ateşkesi sonlandıracağı" uyarısında bulunmuştu.

Ukrayna hükümetinin tek taraflı olarak ilan ettiği ateşkes muhaliflere önerilmişti.

Muhalifler hükümete bir şans vereceklerini belirterek, Cuma gününe kadar ateşkese uyacaklarını açıklamıştı.

Fakat anlaşmadan saatler sonra Ukrayna askeri yetkilileri bir açıklama yaptı ve ayrılıkçıların helikopterlerini düşürdüklerini söyledi.

Askeri helikopter düştü: 9 ölü

Açıklamaya göre düşürülen Mi-8 tipi askeri helikopter, Sloviansk kenti yakınlarında kalkışından kısa bir süre sonra roketle vuruldu ve içindeki dokuz kişi hayatını kaybetti.

Helikopterin düşüşüyle ilgili olarak henüz ayrılıkçılar bir açıklama yapmadı.

Donetsk ve Luhansk bölgesinde bazı kent ve kasabaların denetimini ele geçiren ayrılıkçılar daha önce iki helikopter ve bir uçağı düşürmüştü.

Bu arada Vladimir Putin, Rusya Parlamentosu'ndan Ukrayna'ya askeri müdahale kararını geri çekmesini istedi.

Putin'in basın sözcüsü, bu adımın "Ukrayna'nın doğu bölgelerinde durumun normalleşmesini sağlamayı" amaçladığını söyledi.

Parlamento, 1 Mart'ta aldığı bir kararla, Putin'e Ukrayna'da güç kullanabilme izni vermişti.

'Umutların içi boş çıktı'

Kiev'deki BBC muhabiri David Stern, son duruma ilişkin şu analizi yapıyor:

"Ukrayna hükümetinin ilan ettiği ateşkesin geçersiz hale geldiği düşünülebilir. Başkan Poroşenko bu saldırıya bir yanıt verecek mi, bunun cevabını hala bilmiyoruz. Ancak halkın öfkesine bakılırsa bir askeri operasyon talebi var gibi görünüyor.

Eğer Ukrayna hükümeti güç kullanırsa, muhtemelen muhalifler ve Rus birlikleri buna yanıt verecektir. Bu da gerginliğin artmasına sebep olacaktır.

Bu noktada merak konusu olan, neden militanların ateşkes anlaşmasından bir gün sonra böyle bir şey yaptıkları. Belki de ateşkes bir kandırmacaydı.

Belki de muhalifler hiçbir zaman ateşkes konusunda ciddi değildi. Ya da belki Moskova onlara böyle davranmalarını söyledi.

Sebebi her ne olursa olsun, 24 saat önce doğan umutların içi boş çıktı."