BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: AB'den yeni yaptırımlar

Avrupa Birliği, Ukrayna'da süren siyasi krizdeki rolü gerekçesiyle Rusya ve Ukrayna'daki ayrılıkçılara uyguladığı yaptırımları genişletti. Listeye 13 kişi ve Kırımlı iki enerji şirketi daha eklendi.

Abone ol

Avrupa Birliği ülkeleri Ukrayna'da süren krizdeki rolü gerekçesiyle Rusya üzerinde uygulanan yaptırımları genişletti. Yaptırım listesine iki Kırım şirketi ve 13 kişi daha eklendi.

Listeye yeni eklenen isimler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcılarından Rusya Devlet Başkanlığı Dairesi 1. Başkan Yardımcısı Vyacheslav Volodin de var.

Yaptırımları seyahat yasağını ve hesapları dondurmayı içeriyor.

AB bakanları ayrıca Rusya ekonomisi üzerinde etkili olabilecek daha geniş bir paketi de tartışıyor, ancak Ukrayna'da 25 Mayıs'ya yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yaptırımların daha da sertleştirilmesi öngörülmüyor.

AB'nin yeni yaptırım kararını kınayan Moskova, Brüksel'in bu kararla "bir ortak olarak güvenilirliğini sarstığını ve Ukrayna'daki kriz konusunda objektif olduğu iddialarına şüphe düşürdüğünü" açıkladı.

Yaptırım kapsamına alınan Rus milletvekili Vladimir Pligin de, AB'yi "Rusya'nın ulusal çıkarlarını koruyan kişileri cezalandırmakla" suçladı.

Ukrayna'nın doğusundaki Sloviansk'ta kendisini belediye başkanı ilan eden Vyacheslav Ponomaryov ve Donetsk bölgesindeki ayrılıkçı liderlerden Roman Lyagin de listeye eklenen 13 kişi arasında.

Avrupa Birliği bakanları, toplantıda, pazar günü Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yapılan "özerklik" referandumunun sonuçlarını tanımayacaklarını da tekrarladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, taraflar arasında arabuluculuk girişiminde bulunmak üzere bugün Kiev'i ve Doğu Ukrayna'yı ziyaret edecek.

Ayrılıkçılardan Rusya'ya çağrı

Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçıların liderlerinden Denis Pushilin, özerlik referandumunu takiben Rusya'dan, Donetsk'in doğu bölgesini kendisine katmasını istedi.

Kendi kendini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Pushilin, Moskova'nın halkın iradesini dinlemesi gerektiğini söyledi.

Pushilin, 25 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Donetsk’te gerçekleşmeyeceğini çünkü Donetsk'in artık bağımsız olduğunu belirtti.

Ukrayna, Donetsk ve Luhanks bölgelerinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların düzenlediği referandumları “maskaralık” olarak niteledi ve yasal bir zemini olmadığını söyledi.

Geçici cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov Ukrayna parlamentosunda yaptığı konuşmada “ayrılıkçı teröristlerin referandum dedikleri şey cinayetleri, insan kaçırmaları, şiddeti ve diğer ciddi suçları örten bir maskaralıktan başka bir şey değil,” dedi.

Rusya ise sonuçların uygulanması çağrısında bulundu.

Donetsk ve Luhanks bölgelerinde yaşayan Rusya yanlısı ayrılıkçılar Pazar günü düzenledikleri özerklik referandumundan zaferle çıktıklarını duyurmuştu. Ayrılıkçılar Donetsk’te halkın yüzde 89’unun, Luhanks’ta ise yüzde 96’sının özerklik için oy verdiğini söylemişti.

Mükerrer oy kullanıldı

Pazar günü düzenlenen referandum sırasında oy kullanma merkezlerinde bulunan BBC muhabirleri buralarda kargaşa yaşandığını, kabin ya da seçmen kütüğü bulunmadığını aktarmıştı. İnsanların gelip bir kağıda isimlerini yazarak oy kullanabildiğini aktaran muhabirler, bir kadını mükerrer oy kullanırken videoya kaydetti.

Rusya yanlıları bir hafta sonra ikinci bir referandum düzenleyerek halka Rusya'ya katılıp katılmama sorusunu yöneltecek.